Újabb harci gépeket küld Washington Szíriába

Harci repülőgépet küldött az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen küzdő, amerikai vezetésű koalíció azoknak a szárazföldi egységeknek a megvédésére, amelyek Szíria északi részén támogatják a kurd fegyvereseket – tudatta pénteken az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

A kurdok állásait két napja bombázzák a szíriai kormányhadsereg harci repülői.

„Világossá tettük, hogy az amerikai repülőgépek meg fogják védeni a szárazföldi alakulatokat, ha veszélybe kerülnek” – húzta alá Jeff Davis, a Pentagon szóvivője. Hozzátette azonban, hogy az amerikai gépek nem a szíriai kormánygépek elfogására ékeztek Haszaka térségébe, nem kerültek velük összeütközésbe, akkor értek oda, amikor a szíriai repülők már távozóban voltak.

Ahol a szíriai rezsim bombái becsapódnak

A szárazföldi különleges egységek emberei közül senki nem sérült meg a szíriai harci gépek légicsapásaiban. A Pentagon tájékoztatása szerint a Szíriai Demokratikus Erők nevű milícia tagjait képzik ki és látják el tanácsokkal. Davis elmondása szerint nem messze tőlük csapódtak be a szíriai rezsim bombái.

A kurd fegyveresek kiterjedt területek felett gyakorolnak ellenőrzést Szíria északkeleti részén. Haszaka nagy részét a kurdok irányítják, azonban – a török határ menti el-Kámislihez hasonlóan – a város többi része a kormányerők kezén van. Ez gyakran okoz feszültséget a két csoport között, különösen annak fényében, hogy a szíriai kurdok március közepén bejelentették: a polgárháború 2011-es kezdete óta Észak-Szíriában alakult autonóm térségeik föderációba tömörülnek.

Haszakából kurd tájékoztatás szerint civilek ezreit menekítették ki a rezsim légicsapásai elől.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »