Újabb halálos áldozatai vannak a mianmari rendőrségi oszlatásnak

Újabb halálos áldozatai vannak a mianmari rendőrségi oszlatásnak

A mianmari rendőrség megölt hét tüntetőt, és sokakat megsebesített vasárnap a tüntetések oszlatásakor, három városban – közölték helyi források.

Kjav Htike politikus arról számolt be, hogy

az ország déli részén fekvő Davei városban a rendőrség tüzet nyitott a tiltakozókra.

Három ember meghalt, többen megsebesültek. Az értesülést megerősítette a The Dawei Watch című helyi média, amely szerint legalább egy ember életét vesztette, és több mint egytucatnyian megsebesültek.

A rendőrség az ország legnépesebb fővárosában, Rangúnban is rálőtt a tüntetőkre.

Egy neve elhallgatását kérő orvos azt mondta, hogy a kórházba mellkasi lőtt sebbel szállítottak egy embert, aki később meghalt. Az értesülést a The Mizzima és a The Myanmar Now című független helyi médiumok is megerősítették oldalaikon erősen vérző emberek képét közölve.

Hírdetés

Szemtanúk szerint a rendőrök hanggránátokkal is oszlattak Rangúnban.

Egy nő a hangrobbanásoktól szívinfarktust kapott és meghalt – mondta leánya és kollégái.

A rendőrség és a katonai kormányzat nem reagált a sajtó megkeresésére az ügyben.

Mandalajban, az egykori királyi székhelyen, a tiltakozások hatósági oszlatásakor ketten meghaltak. Tüntetések voltak több más településen, köztük Lasióban, az ország északkeleti részén – számoltak be helybeliek és a sajtó.

Azóta rendszeresek a tiltakozások a katonai hatalomátvétel ellen, a hatóságok nem képesek megakadályozni a mindennapos tüntetéseket és a polgári engedetlenségi mozgalmat. A rendőrség több alkalommal is éles lőszerrel próbált oszlatni, a demonstrációknak már több halálos áldozata van.

A puccs, amely közel 50 éves katonai uralom után megakasztotta Mianmar demokrácia felé haladását, több százezer tüntetőt vitt az utcákra. A hatalomváltást élesen elítélték a nyugati országok, amelyek közül több korlátozott szankciókat vezetett be Mianmar ellen.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »