Újabb gyomrost visz be Dãncilã az ALDE-nak, Tãriceanu pártjából jelölne új minisztereket

Újabb gyomrost visz be Dãncilã az ALDE-nak, Tãriceanu pártjából jelölne új minisztereket

Dăncilă szerdán bejelentette, a környezetvédelmi miniszteri székbe a két hete lemondott Grațiela Gavrilescut ültetné vissza, energiaügyi miniszternek Ion Cupát, a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszternek pedig Ștefan Baisanut javasolja. Valamennyien a kormányból két hete kilépett ALDE parlamenti képviselői, akik elfogadták a miniszterelnök felkérését – közölte az MTI.

A kormányfő bejelentése szerint Grațiela Gavrilescu miniszterelnök-helyettesi tisztséget is viselne a megújuló kabinetben. A javaslatokat Viorica Dăncilă elküldte Klaus Johannis államfőnek. A döntést kommentáló elemzők szerint Viorica Dăncilă így próbálja elkerülni, hogy a kormány politikai összetételének a megváltozása miatt kelljen a parlament elé állnia egy bizalmi szavazásra.

További három olyan szociáldemokrata párti miniszteri hely betöltésére is javaslatot tett a kormányfő, amelyeket a korábbi lemondások, leváltások nyomán jelenleg ideiglenesen kinevezett miniszterek vezetnek.

Hírdetés

A belügyminiszteri tárca élére Dan Chirilát, az oktatásügy élére Camelia Gavrilát, a gazdasági kérdésekkel foglalkozó miniszterelnök-helyettesi tisztségbe pedig Dan Mateit javasolta. Az új miniszterek akkor foglalhatnák el tisztségeiket, ha Klaus Johannis államfő elfogadná jelölésüket, és letennék az esküt.

Romániában augusztus 26-án alakult ki kormányválság, miután Călin Popescu Tăriceanu, az ALDE elnöke bejelentette, hogy a kisebbik kormánypárt kilép a koalícióból. Az ALDE négy minisztere közül azonban csak három nyújtotta be másnap a lemondását, az egy hónappal korábban külügyminiszterré kinevezett Ramona Mőnescu bejelentette, hogy a tárca élén marad. A PSD szintén az ALDE egységének a megbontásával őrizte meg a szenátus fölötti befolyását. A házelnöki tisztségre az ALDE-s Teodor Meleșcanut jelölte, akit kedden enyhe szavazattöbbséggel meg is választottak.

Az ALDE vezető testülete múlt héten arról határozott, hogy elveszíti párttagságát az a politikusa, aki a párt vezető szerveinek a jóváhagyása nélkül fogad el politikai tisztségeket. Ennek fényében Meleșcanut ki is rúgták a pártból, de ezzel megszűnt az ALDE szenátusi frakciója.
(MTI, hírszerk)

Nyitókép: podul.ro


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »