Újabb fordulat a Politikatörténeti Intézet kiköltöztetése ügyében

Az intézet és a Néprajzi Múzeum helyét a Kúria és a Legfőbb Ügyészség foglalná el. A Politikatörténeti Intézet ellentételezést kér. A vagyonkezelő szerint azonban ez nem jár neki, és el kell hagynia az épületet, ezért az MNV is a bíróságra bízza az ügy megoldását.

Nem kell elköltöznünk, mert a Kúria kimondta, hogy jogszerűen használjuk az épületet – mondta az InfoRádióban Földes György, a Politikatörténeti Intézet ügyvezető igazgatója. A Kúria állásfoglalása szerint egy atipikus szerződésről van szó, nem a polgári törvénykönyv, hanem a lakás- és helyiséggazdálkodási szabályok alapján használják az épületet, amelyet jogszerűen engedett át nekik az MSZP, ez a Kúria is elismerte.

Hírdetés

A vita lényege azonban nem az, hogy az intézet az Alkotmányban utcában marad-e – tette hozzá az ügyvezető igazgató. A mostani beadványunkban, amelyben a felmondás érvénytelenítését kérik, megjelölték azt az összeget, amelyet a használati jog ér.

“Ez 2,5 milliárd forint a szakértői becslések alapján, amit ki kell fizetni vagy egy épülettel ki lehet váltani. De szeretném hangsúlyozni, hogy az a tény, hogy egy közhasznú társaságot, annak a levéltárát és könyvtárát 30 napos határidővel, 30 év után ki akarják költöztetni, az totálisan embertelen intézkedés. A Politikatörténeti Intézet kitart az érdekei és jogai védelme mellett, és csak akkor fog kiköltözni, ha a megfelelő ellentételezést megkapja” – szögezte le Földes György.

Az InfoRádió megkereste a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-is. A cég írásban válaszolt a kérdéseinkre. A vagyonkezelő szerint a Kúria törölte az intézet ingatlanhasználati jogát, egy kormányhatározat pedig már korábban kimondta, hogy el kell költözniük az épületből, anélkül, hogy másik irodát vagy pénzt kapnának cserébe.

A vagyonkezelő január 7-én felmondta az úgynevezett haszonkölcsönről szóló szerződést, és a kiköltözésre a törvényben előírt 15 nap helyett 30 napot adott. Mivel azonban az intézet jelezte, hogy nem megy sehová, a vagyonkezelő január 24-én pert indított ellene, és csak akkor hajlandó tárgyalni a békés megoldásról, ha az intézet elköltözik.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »