Újabb filmvetítést szakítottak félbe homofób tiltakozók Bukarestben

Újabb filmvetítést szakítottak félbe homofób tiltakozók Bukarestben

Tiltakozók szakították meg néhány percre csütörtök este a Román Paraszt Múzeumában a Közlegények. Ferentari-i mese (Soldaţii. Poveste din Ferentari) című film vetítését. A zajongókat a rendőrség távolította el a teremből.
Amint a vetítés megkezdődött, mintegy tíz személy zajt csapot és fényekkel világította meg a képernyőt. A vetítést leállították, a hangoskodókat a rendőrség kivezette a teremből – számolt be az Agerpres.

Egy órával a film kezdete előtt, mintegy 30 népviseletbe ötözött személy, zászlókkal és ikonokkal a kezükben, a múzeum bejáratánál tiltakoztak az „erkölcstelen” film vetítése ellen. „Állítsátok le a homoszexuális propagandát a Román Paraszt Múzeumában” – írta egy molinón.

Dan Ciprian Grăjdeanu, egy ortodox szervezet tagja úgy nyilatkozott, hogy a múzeum „egy olyan hely, ahol értékeket őriznek”, ezért arra kérik az intézmény vezetőségét, hogy ne engedélyezze ‘erkölcstelen’ filmek vetítését.

Ada Solomon, a film producere szerint a tiltakozók „nem tudják, miről van szó”.

– nyilatkozta a producer.

A Román Paraszt Múzeuma közleményében jelezte: az intézménynek ‘nincs hatáskörében cenzúrázni’ a bemutatott alkotásokat.

A Román Paraszt Múzeumában vasárnap a Percenként 120 szívverés című film vetítését ugyancsak félbe kellett szakítani, mert többen tiltakoztak a film témája miatt.

Asztalos Csaba az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke elítélte a Román Paraszt Múzeumában történteket.

„Nyilvánosan elítélem a Román Paraszt Múzeumában történteket. Lehet saját véleményünk, nem kell egyetértenünk más nézőpontjával, bírálhatunk egy filmet, de ezeket úgy kell kifejezni, hogy tiszteletben tartsuk mások véleménynyilvánítási szabadságát” – nyilatkozta Asztalos Csaba.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »