Újabb fideszesnek lehet köze offshore-cégekhez

Kerényi János feleségének és fiának több cégében is olyan tulajdonosok vannak, amelyeket adóparadicsomokban jegyeztek be.

Belize, Seychelle-szigetek és Ciprus: ide bejegyzett cégek a tulajdonostársak Kerényi János feleségének és fiának több cégében is – írta péntek délután az Index. A Fidesz közép-magyarországi regionális igazgatója és országgyűlési képviselőjének körzetében volt képviselő 2014-ig az a Horváth Zsolt, aki a Mossack Fonseca belső dokumentumainak adatszivárgása nyomán nyilvánosságra került Panama-iratokban is szerepelt. Kerényi azonban nem a Panama-iratokban bukkant fel.

„Ezekhez a cégekhez semmi közöm”

– jelentette ki Kerényi a portálnak, de azt nem tagadta, hogy az offshore-cégek családtagjai cégében tulajdonosok-e, elmondása szerint ebből sosem csináltak titkot, felesége vagyonnyilatkozatában is utaltak rá.

Nem adóelkerülésre

„A fideszes politikus azt mondta, a cégeket nem azért alapították, hogy adóelkerüléssel vegyenek ki pénzt a vállalkozásokból” – írta az Index, amely részletezte, Kerényi fiának mely cégei miként kapcsolódtak offshore-cégekhez. Kerényi kiemelte: ugyan a szocialista kormányok alatt vagyonosodási vizsgálat zajlott ellene, semmit sem találtak. Hozzátette: nem tilos offshore-céget alapítani a magyar törvények szerint és nem érti a mostani kampányt ez ellen.

Egyébként igaza van, Magyarország pedig eléggé fertőzött is offshore-szempontból: közel 700 vállalkozás működik ma Magyarországon egyértelmű panamai tulajdonosi háttérrel, és további 5000 hazai cég köthető hasonló egzotikus hátterű offshore-országokhoz. A legnépszerűbb adóparadicsomok: Ciprus, Seychelle-szigetek, Suriname.

A Panama-iratok – amelyek a CIA-hez is elvezetnek – nyomán egyébként Orbán Viktor javaslatára a NAV is vizsgálódni kezdett. Magyarországról az egykori MSZP-kincstárnok Boldvai László, valamint a bankár Erős János érintett, de magyar vonatkozásra bukkantunk a műkincs-kereskedelem offfshore-ügyei között is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »