Újabb Fidesz-bukta: a rendőrség elutasította a feljelentést, nem történt bűncselekmény Ózdon

Újabb Fidesz-bukta: a rendőrség elutasította a feljelentést, nem történt bűncselekmény Ózdon

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság elutasította a fideszes Németh Szilárd, illetve Tényi István feljelentését, mert megállapításuk szerint nem történt bűncselekmény a jobbikos vezetésű ózdi önkormányzatban. Bár a kormánypárt által megvádolt Janiczak Dávid polgármester eddig is nyilvánosságra hozott minden részletet, így sejthető volt, hogy ez az egész sztori nem több egy újabb fideszes koholmánynál, ugyanakkor erről most már papírja is van Németh Szilárdéknak.

A rendőrség határozata leszögezi, hogy a Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint büntetendő hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt tett feljelentést azért utasítja el, mert ami Ózdon történt, nem bűncselekmény.

Mint ismert, Németh Szilárd fideszes alelnök és tompa fegyver még május elején ment neki Janiczak Dávidnak, miután részletek kerültek fel azokból a beszélgetésekből, amiket lehallgattak a polgármesteri irodában. A szöveget úgy vágták meg, hogy abból arra következtessen a hallgatóság, mintha a polgármester manipulált volna egy ózdi közbeszerzési eljárást. A Jobbik alelnöke már azonban már akkor nyilvánosságra hozott minden részletet, így a vágatlan felvételt is.

A fideszes feljelentést követően a Központi Nyomozó Főügyészség először elutasította a hivatali vesztegetés miatt feljelentést, majd hivatali visszaélés bűntett és hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt tett feljelentést. A feljelentéskiegészítés miatt eljárás meghosszabbított határideje július 12-én járt le.

Az ügy ezután került a szabolcsi rendőrökhöz.

Az eljárás során a Közbeszerzési Hatóság nyilvántartásából beszerzésre került Ózd ivóvízfejlesztésére kiírt pályázat hirdetménye, a nyertes szerződés, az összegzés, és az egyéb dokumentumok is. Megállapították, hogy a pályázat elbírálásakor az ajánlati ár és a minőségi szempontok, így a környezetvédelmi és fenntarthatósági vállalások voltak az irányadók.

Az is világossá vált, hogy a kedvezőbb ajánlatot tevő konzorcium önhibájából került kizárásra, mivel nem teljesítette a hiánypótlási kötelezettségét.

A határozat kitér arra is, hogy a beszerzett anyagon lévő beszélgetés eleje és vége hiányzik,

“ezáltal teljes bizonyossággal nem lehet megállapítani, hogy a beszélgetésben részt vevők a közbeszerzés tárgyában ténylegesen miben állapodtak meg. A hangfelvétel a hiányosságai miatt objektívan nem értékelhető”.

Végül megállapítják, hogy az eljárás során olyan adat vagy tény nem merült fel, amely szerint bármely hivatalos személy Ózd város ivóvízhálózat fejlesztésére kiírt közbeszerzési-pályázatot befolyásolta volna.

Bukta.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »