Újabb felhőszakadás Hunyad megyében – Alpestesről ki kellett telepíteni a lakosságot

Újabb felhőszakadás Hunyad megyében – Alpestesről ki kellett telepíteni a lakosságot

Csütörtök reggel végre kisütött a nap Hunyad megyében, jótékonyan szárítgatva a megye központi részében fekvő települések átázott házait, vízben úszó földjeit, veteményeseit.

Szerdán délután, a narancssárga viharkóddal előre jelzett felhőszakadás több mint 300 gazdaságot áztatott el Vajdahunyad és Déva között, komoly károkat okozva Al- és Felpestesen, Nandru és Josani településen, illetve Csernakeresztúron. A legnagyobb gond Alpestesen mutatkozott, ahol másfél méter magasra nőtt az utcákon lezúduló víz. A falu lakósai önkéntesen menekültek el házaikból. Több mint 200 ember egyénileg igyekezett elhagyni a víz alá került települést, további 110 személyt a tűzoltók menekítettek ki a faluból, és helyeztek el rokonoknál, ismerősöknél, illetve a Vajdahunyadon kialakított ideiglenes szálláson. A mentés tűzoltóautókkal, buszokkal és két csónakkal zajlott. Ezzel párhuzamosan a katasztrófaelhárító egységek igyekeztek homokzsákokkal körülzárni a házakat, hogy megmenték a beázástól.

A felhőszakadás nyomán a Dévát Vajdahunyaddal összekötő 627-es megyei út is járhatatlanná vált, a lezúduló víz miatt bő két órát szünetelt a forgalom. Déván a csatornarendszer mondta fel a szolgálatot, a város több lakónegyedében is félméteres patakok folytak az utcán, néhol az aszfaltot is felfeszítette a kanálisokból feltörő víz. A zöldövezetekben kisebb fákat is kimosott a hirtelen keletkezett patak. Az ISU jelentése szerint az érintett településeken 50 l csapadék hullt négyzetméterenként.

Szerda estétől több mint 120 tűzoltó dolgozik folyamatosan az esőzések okozta károk elhárításán. Munkájukat Fehér, Gorj és Bihar megyéből érkezett kollégák, illetve közel ötven csendőr segíti Viorel Demean ISU-parancsnok és Fabius Kiszely alprefektus irányításával.

Az időjárás-előrejelzések szerint pénteken még napsütésre számíthatnak a Hunyad megyeiek, szombattól azonban újra kisebb esőzések várhatók. A megye területén számos folyóvíz, köztük a Maros, a Cserna és a Fehér Kőrös is az áradás szintjén áll.

Gáspár-Barra Réka
nyugatijelen.com


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »