Újabb ezer migráns az olasz partoknál

Újabb ezer migráns az olasz partoknál

Idén már 140 ezer menedékkérő érkezett Olaszországba, többségük Fekete-Afrikából.

Továbbra is migránsok tömege indul el Afrikából Európa felé. Egy spanyol hajó több mint 1200 menedékkérőt mentett ki Líbia partjainál.

Az olasz parti őrség pedig további ezer embert tett partra Szicíliában. Idén már 140 ezren érkeztek Olaszországba, többségük Fekete-Afrikából. Többségük nem háborúk elől menekül, hanem a jobb élet reményében kel útra. Az olasz táborok megteltek, a társadalom tűrőképessége pedig fogy.

Csak ezen a héten több mint 11 ezer embert mentettek ki a Földközi-tengerből. A német kancellár szerint az áradatot úgy lehet megállítani, ha javítják a gazdasági helyzetet Afrikában. Eközben megkezdte működését az EU közös határ- és parti őrsége.

„Meg kell próbálnunk egyensúlyt teremteni. Tehát ha egy fiatal afrikai kezébe kap egy okostelefont, akkor ne az legyen az első gondolata, hogy oda kell mennem, ahol jobb világ van. Inkább legyen lehetősége egy olyan országban élnie, ahol legalább fokozatosan javul a helyzet. A feladatunk, hogy ebben segítséget nyújtsunk” – nyilatkozta Merkel.

A német kancellár megjegyezte, hogy az előrejelzések szerint Afrika népessége megduplázódik 2050-re.

Eközben a bolgár–török határon hivatalosan is megkezdte működését a közös uniós határ, illetve parti őrség. A határok védelme továbbra is a tagállamok hatásköre, az 1500 fős őrség szükség esetén segít.

„Az őrség megalakítása Európa szimbóluma. Ez azt mutatja, hogy képesek vagyunk hatékonyan kezelni a migrációs és biztonsági kihívásokat” – mondta a migrációs ügyekért felelős biztos, Dimitrisz Avramopulosz.

A Balkán felől jóval kevesebben érkeznek az Európai Unióba, mint tavaly, mivel a migrációs útvonal mentén fekvő országok szigorították határaik ellenőrzését.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »