Újabb érvágás az EMNP-nek, Jakab István kilépett a pártból

Portik Vilmos után az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) újabb marosvásárhelyi politikusa, Jakab István jelentette be az alakulatban betöltött tisztségéről való lemondását. Jakab egyúttal a pártból is kilépett.

Az alakulat Maros megyei alelnöki tisztségét betöltő Portik Vilmoshoz hasonlóan az EMNP marosvásárhelyi szervezetének elnöke is Facebook-oldalán jelentette be döntését. Hétfői bejegyzésében Jakab István közölte: nem tud politikai utasítások, elvárások játékszere lenni.

„Csakis hitem szerint cselekszem, és már nem hiszek az Erdélyi Magyar Néppártban. Éppen ezért lemondok minden politikai tisztségemről és a párttagságomról. Maradok a közösség szolgálatában, képességeim és civil lehetőségeim szerint” – jelentette ki a fiatal néppárti politikus.

Jakab közölte azt is, meggyőződése szerint Marosvásárhelyen a magyar–magyar ellenségkép nem lehet jövő, mint ahogyan a politikai játszmák sem segítik a közösség megmaradását. „Hiszem, hogy városunk magyar közösségében hatalmas potenciál rejlik és képes ezt kihasználni, jövőt teremteni magunk és gyerekeink számára” – állapította meg a néppártból távozó politikus.

Portik Vilmos vasárnap este hozta nyilvánosságra, hogy lemond az EMNP-ben betöltött tisztségéről és helyi képviselőjelöltként sem indul a júniusi önkormányzati választásokon. Az EMNP Maros megyei szervezetének alelnöke csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a magyarság Marosvásárhelyen képtelen összefogni. „Ezt politikai munkám kudarcának is tekintem, és ezért is döntöttem úgy, hogy ha szülővárosomban nem jön létre az összefogást hitelesen megjelenítő közös tanácsosjelölti lista, akkor az idei választásokon tanácsosjelöltként sem veszek részt” – közölte a politikus, aki az EMNP színeiben indult a marosvásárhelyi magyarság közös polgármesterjelöltjét kijelölő tavaly októberi előválasztáson, amelyen a szavazatok 28,9 százalékát szerezte meg.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »