Újabb ellenzéki hírportálból lett külföldi ügynök Oroszországban

Külföldi ügynöknek minősítették az orosz hatóságok pénteken az ellenzéki VTimes hírportált, és végrehajtókat küldtek a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (SZER/SZR) részvénytársaság moszkvai irodájába a meg nem fizetett pénzbírságok behajtására.

A VTimest tavaly alapította egy csoport újságíró, aki a Vedomosztyi című gazdasági lap szerkesztőségéből vált ki azután, hogy az újság új főszerkesztője állítólag Kreml-barát cenzúrát akar bevezetni. A Vedomosztyira sokáig azon kevés, nagy befolyással bíró lapok egyikeként tekintettek, amelyek nem állnak közvetlenül a hatóságok vagy a politikai vezetéshez közeli üzletemberek irányítása alatt.

A VTimes az utóbbi kevesebb mint egy hónap alatt már a második Kreml-kritikus sajtóorgánum a Meduza független hírportált követően, amelyet külföldi ügynöknek nyilvánítottak.

A vonatozó törvény értelmében a külföldi ügynöknek minősített tömegtájékoztatási eszközök anyagai csakis ilyen jelöléssel terjeszthetők Oroszországban. Fel kell tüntetni a tartalmakon, hogy más államok érdekeit szolgálják.

Az érintett, külföldről finanszírozott vállalkozások fokozott hatósági ellenőrzés alatt állnak.

Hírdetés

A Meduza szerint a hatósági intézkedés akadályozza újságírói tevékenységét, és ezzel tönkretette a vállalkozást.

A nap folyamán bírósági végrehajtók érkeztek ki a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió részvénytársaság moszkvai irodájához és kezdték kihordani a berendezési tárgyakat. A SZER/SZR moszkvai bankszámláit zárolták. A társaságot értesítették a végrehajtási eljárás megindításáról.

"Nem hagyjuk magunkat elhallgattatni ilyen erőszakos taktikákkal, és nem hagyjuk cserben orosz hallgatóságunkat" – közölte Jamie Fly, a SZER/SZR elnöke.

Tizenegymillió rubeles (mintegy 44 millió forintos) bírsággal sújtotta februárban a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió részvénytársaságot és annak igazgatóját az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor), amiért a cég anyagain nem tüntette fel, hogy külföldi ügynöknek számít Oroszországban. A médiavállalatra eddig összesen már 71,5 millió rubel (több mint 280 millió forint) bírságot szabtak ki ilyen címen Oroszországban.

A vonatkozó jogi szabályozást 2019-ben kiterjesztették magánszemélyekre, a többi között bloggerekre is, jogvédők szerint azzal a céllal, hogy elhallgattassák a máskéntgondolkodókat. A külföldi ügynökök oroszországi listáján jelenleg 20 személy és sajtóorgánum szerepel.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »