Újabb egészségügyi szakszervezet kezdeményezett sztrájktárgyalást

Újabb egészségügyi szakszervezet kezdeményezett sztrájktárgyalást

A FESZ után a Cser Ágnes nevével jelzett egészségügyi szakszervezet is kezdeményezte a korábbi tárgyalásai felélesztését.

Elküldte a sztrájktárgyalást kezdeményező levelét a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) Orbán Viktor miniszterelnöknek – tudta meg a Népszava. A szervezet tagsága szerint elfogadhatatlan, hogy a szakdolgozók bérét nem idén januártól, hanem csak júliustól és jövő év márciusától emelik. A FESZ mindenek előtt a demonstráció alatt is fenntartandó, úgynevezett elégséges szolgáltatásról kíván megállapodni a kormánnyal.

Miután a FESZ a múlt hét végén nyilvánosságra hozta a sztrájktárgyalási szándékát, a lap arról érdeklődött Cser Ágnesnél, a másik egészségügyi szakszervezet elnökénél, hol tart az ők, még 2004-ben elindított sztrájktárgyalási sorozatuk? Kérdésükre a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ EDDSZ) vezetője írásban azt válaszolta: a sztrájktárgyalásukat 2020. március 16-án a pandémiára figyelemmel felfüggesztették, de most kérik a folytatását a miniszterelnöktől és a belügyminisztertől. Azzal kapcsolatban, hogy most mik a követeléseik, Cser Ágnes úgy fogalmazott:

Hírdetés

„Mi nem a nyilvánosságnak írjuk a leveleinket, hanem az illetékeseknek, melyről a tagjainkat és tisztségviselőinket érdemben tájékoztatjuk országosan.”

A Népszava január 23-án érdeklődött Cser Ágnesnél, és ugyanezen a napon kapta meg a Belügyminisztérium a MSZ EDDSZ és a vele korábban is együttműködő Mentődolgozók Önálló Szakszervezete (MÖSZ) sztrájktárgyalás folytatását kezdeményező levelét. Ezt a belügyi tárca sajtóosztálya is megerősítette, hozzátéve: a Belügyminisztérium folyamatosan egyeztet az egészségügyi szakmai kamarákkal, az ágazati szakszervezetekkel.

A lap által megkérdezett Berki Erzsébet munkakapcsolati szakértő szerint a sztrájktárgyalást valamennyi kezdeményezővel külön kell egyeztetnie a kormánynak. A sztrájktárgyalást kérő levél után öt napon belül ki kell jelölni a kormányzatot képviselő tárgyalódelegációt, melynek tagjai között ott kell lennie a miniszter képviselőjének, s bérkövetelésnél jó, ha ott ül a pénzügyi tárca képviselője is.

Nyitókép: upixa/Getty Images

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »