Újabb csetepaté az indiai-kínai határnál

Indiai katonai források hétfői közlése szerint többen megsebesültek az indiai-kínai határon a két ország katonái között a napokban lezajlott incidensben.

Az AFP francia hírügynökség indiai katonai tisztségviselőkre hivatkozva azt közölte, hogy az incidens az északkelet-indiai Szikkim és Tibet határán 5000 méter felett fekvő Naku La-hágónál történt azt követően, hogy indiai határőrök visszafordítottak egy kínai járőrt, aki indiai területre akart átmenni.

A tájékoztatás szerint vasárnap kínai és indiai küldöttségek egyeztettek a feszültség csökkentéséről.

Hírdetés

India és Kína között a nyáron éleződött ki a feszültség a határon. A szomszédos országok júniusban csapatokat vezényeltek az indiai Kasmírhoz tartozó Ladak térségébe, miután a két határőrség között súlyos összetűzés volt, amelyben húsz indiai katona meghalt. Ezt követően a felek több tízezer katonát vezényeltek a de facto határként szolgáló, úgynevezett tényleges ellenőrzési vonal (LAC) térségébe.

A két, atomhatalomnak számító ázsiai óriás között ezt megelőzően 1975 óta nem volt halálos kimenetelű konfliktus.

Ladakban Kína csaknem 90 ezer négyzetkilométer indiai területet követel magának, India viszont azt állítja, hogy a kínai fennhatóság alatt álló Akszai Csin-fennsík 38 ezer négyzetkilométere Ladak természetes része, ezért Indiához kell tartoznia.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »