Újabb bûnvádi eljárást indított a különleges ügyosztály Kövesi ellen

Újabb bûnvádi eljárást indított a különleges ügyosztály Kövesi ellen

Még egy ügyben eljárást indított Laura Codruţa Kövesi ellen a bírák és ügyészek törvénytelenségeit kivizsgáló különleges ügyosztály (SSIJ). A volt korrupcióellenes főügyész szerint ezt az első dossziéja kapcsán zajló kihallgatása közben hozták a tudomására.

Kövesit abban az ügyben idézte be csütörtökön a SSIJ, amelyben hivatali visszaéléssel, vesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják egy Sebastian Ghiţă volt képviselő által tavaly decemberben benyújtott feljelentés alapján. A volt DNA-főügyész azt állítja, ebben a dossziéban nem volt lehetősége nyilatkozatot adni, majd amikor távozni készült, közölték vele, hogy egy másik ügyben is eljárás indult ellene.

Az ügyészségről való távozásakor Kövesi azt mondta az újságíróknak, megóvta az eljárást, mivel nem idézték be törvényesen ebben az ügyben, és nem adtak lehetőséget számára arra, hogy ügyvédet fogadjon. “Egyetlen jogomat sem tartották tiszteletben (…) Nem követtem el semmit mindabból, amivel vádolnak, ezek mind fabulációk, amelyeket igyekszem mielőbb tisztázni. Ahhoz azonban, hogy ezt megtehessem, tudnom kell, hogy pontosan mivel vádolnak, milyen tettekre alapulnak ezek a vádak, és mikor követtem el ezeket. Nem építhetem a védelmemet egy jegyzőkönyvre, amellyel a tudomásomra hozzák, hogy gyanúsított vagyok” – fogalmazott.

Hírdetés

Ügyészségi források szerint Kövesit jogtalan megtorlásban való bűnrészességgel és bűnszövetkezetben való részvétellel gyanúsítják abban az ügyben, amelyben a DNA ploieşti-i ügyosztályának két volt ügyésze, Lucian Onea és Mircea Negulescu ellen folyik eljárás.

A volt korrupcióellenes főügyész azt mondta, mindezzel csökkenteni akarják esélyeit az európai főügyészi tisztség megszerzésére, és úgy véli, megsértették a jogait.

Nem véletlen egybeesés, hogy épp aznapra idézték be kihallgatásra a bírák és ügyészek által elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyosztályra, amikor az Európai Parlamentben is döntéseket hoztak az európai főügyészi tisztségre pályázó jelöltekkel kapcsolatban – véli Laura Codruţa Kövesi.

A volt korrupcióellenes főügyész azt állítja, két éve folyamatosan meghurcolják a nyilvánosság előtt, és a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) keretében működő Igazságügyi Felügyelet (IJ) is csaknem ötven alkalommal indított fegyelmi eljárást ellene. “Érdekes módon más ügyészek esetében nem közölték ennek az ügyosztálynak az ügyészei, hány eljárás van folyamatban ellenük. Én viszont a nyilvános térből tudtam meg, hogy 18 dossziém van. Ez esetben természetesen az ártatlanság vélelmének megszegésével történt a közlés” – mondta. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »