Újabb béremelés a szociális ágazatban

Újabb béremelés a szociális ágazatban

Nem szűnik meg a korábban bevezetett pótlék és bérkiegészítés sem.

Mintegy tízmilliárd forintos többletet biztosít a jövő évi költségvetés tervezete a szociális ágazatban dolgozók bérrendezésére – tudta meg a Magyar Idők.

A 2017-re szánt összeg egy újabb eleme lenne a béremelésnek, vagyis az nem érintené az elmúlt években bevezetett bérkiegészítést vagy ágazati pótlékot, miközben ezeket a jövőben is biztosítja a kormány.

A jövedelmek kiegészítésére a jövő évi költségvetés közel 14 milliárd forintot biztosítana az önkormányzatoknak.

Úgy tudjuk, a tervezett csaknem tízmilliárd forint felhasználásáról még folynak az egyeztetések a szakterület képviselőivel, így az egyelőre nem ismert, hogy az újabb béremelés már januártól élne, illetve hogy a szociális ágazaton belül kiket érintene, és mekkora mértékben.

Ennek oka többek közt az, hogy a középfokú bölcsődei kisgyermeknevelők mint az ágazat dolgozói már garantáltan két számjegyű fizetésemelést kapnak januártól, amire milliárdos nagyságrendű forrást biztosítanak erre a jövő évi költségvetésben. Ismert: a felsőfokú végzettségű kisgyermeknevelőket idén januártól már a pedagógus életpálya szerinti fizetés illeti meg, ami kilencszáz embert érint, bérük pedig 30-40 százalékkal lett magasabb.

A szociális terület munkavállalóinak béreire a kormány 2014 óta, az idei költségvetésben meghatározott összeggel együtt, 60 milliárd forintot fordított. Akkor az ágazatban 12 milliárd forint összegű bérpótlékról döntött a kabinet, 2015-ben pedig az előző évivel megegyező bérpótlék összege mellett további 7,6 milliárd forint bérkiegészítést biztosított.

Ez az ágazat mintegy 63 ezer dolgozóját érintette. Az idei költségvetésben 28 milliárd forint jut erre a célra. A pótlék mértéke havi bruttó 1650 és 68 722 forintos többletet jelent az érintetteknek, vagyis a szociális ágazati pótlék és a kiegészítő bérpótlék együttes hatásaként a szociális ágazatban elérhető fizetés – végzettségtől és a területen eltöltött évektől függően – 105 ezer és 318 ezer forint között mozog.

A szociális ügyekért felelős államtitkárság tájékoztatása szerint a kiegészítő bérpótlék a szociális szférában dolgozó 90 ezer munkavállaló kétharmadát érinti, s a szakmai és technikai-ügyviteli dolgozókra egyaránt kiterjed.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »