Újabb bajnokokat buktatott le a Fancy Bears hackercsoport

Újabb bajnokokat buktatott le a Fancy Bears hackercsoport

Újabb információkat szivárogtatott ki szombaton a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) számítógépes rendszeréből az azt múlt héten feltörő Fancy Bears nevű orosz hackercsoport. 

Rowing+Olympics+Day+1+zo8yCJi30GWl_bKimberley Brennan

A honlapjukon most megnevezett tizenegy sportoló között kilencen szereztek érmet a Rio de Janeiró-i nyári olimpián úgy, hogy előtte orvosi igazolással használtak tiltólistán szerepelő doppingszert. Köztük van a 25 éves spanyol Mireia Belmonte Garcia, aki a 200 méteres pillangóúszásban lett augusztusban győztes, de az ausztrál egypárevezős bajnok Kimberley Brennan adatlapja is felkerült.

Brennan a Reutersnek nyilatkozva leszögezte, nem teljesítményfokozás céljával használt tiltott szert, hanem súlyos allergiás problémái miatt kezelték őt 2014-ben adrenalinnal a kórház sürgősségi osztályán. „Nagyon beteg voltam, most pedig nagyon dühös, mert az orvosi kortörténetem nyilvánosságra került” – idézte a 31 éves sportolót a hírügynökség.

Amint arról beszámoltunk, a WADA mellett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és több sportági szervezet is hangsúlyozta, hogy a sportolók szabályosan jártak el, mert orvosi kezelésre kapták a felmentést. Az orosz hackerek szerint viszont gyakorlatilag „engedélyt kaptak a doppingolásra”.

A szakemberek véleménye megoszlik ezen a téren. Első körben az amerikai tornászklasszis Simone Bilesról és a teniszező testvérpárról, Serena és Venus Williamsről közöltek információkat, majd második körben a román nyolcpárevezős kormányos hajóval bronzérmes Roxana Cogianu neve is felkerült az egyre bővebb listára.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »