Újabb államosítás jön: most a közétkeztetésen a sor

Állami kézbe vennék a közétkeztetést, hogy csökkentsék annak árait – írja a kormánypárti Magyar Idők.

A lap úgy tudja, már tárgyaltak is a javaslatról, amely szerint teljes egészében elvennék a terület felügyeletét az önkormányzatoktól. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter még februárban beszélt arról a lap szerint, hogy ha jól szervezik meg a szolgáltatást, akár csökkenhetnek is az árak, hiszen a közétkeztetésben jelenleg részt vevő magáncégek főképp a profit megszerzésében érdekeltek.

A közétkeztetés elég sokrétű: ide tartozik minden olyan rendszeres étkezést biztosító, szervezett közösségi ellátás, amelyet nevelési-oktatási intézményekben, állami és önkormányzati finanszírozású nyári táborokban, fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézményekben, szociális ellátás, gyermekjóléti alapellátás és gyermekvédelmi szakellátás keretében ellátott személyek részére, többnyire előre megrendelés alapján a nap egy meghatározott időszakában, meghatározott időtartamban nyújtanak.

A Magyar Idők felidézi, hogy a kormány már korábban döntött a bölcsődés és óvodás gyermekek ingyenes étkeztetéséről. Januártól pedig a nyári vakáció mellett már minden iskolai szünidőben térítésmentesen biztosítják az egyszeri meleg ételt a hátrányos és halmozottan hátrányos gyermekek részére, akkor is, ha még nem íratták be az intézménybe. Annak érdekében pedig, hogy jobb minőségű étel kerüljön a kicsik elé, 430-ról 570 forintra emelték az egy napra jutó finanszírozási költséget – írta a lap.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »