Újabb állami beavatkozás jön a kiskereskedelemben

További piacbefolyásoló intézkedéseket tervez a kormány a napi fogyasztási cikkek kiskereskedelmében, az újszerű előírásokat tartalmazó javaslatok várhatóan ősszel kerülnek a kabinet elé – olvasható a Magyar Idők csütörtöki számában.

Szatmáry Kristóf, a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa a napilapnak elmondta: a kormány indokoltnak tartja, hogy újabb piaci intézkedésekkel tovább csökkentse a hazai vállalkozások versenyhátrányát a kiskereskedelemben. A közeljövőben napirendre kerülhetnek olyan ágazati előírások, amelyek megoldják egyebek mellett a munkaerő elvándorlása és a szakemberhiány miatti problémákat is a nagyáruházakban.

Közölte: ha szükséges, az állam több területen beavatkozik a piaci folyamatokba a fogyasztók kényelme, a munkavállalók érdekei, a kiskereskedelem és a nemzetgazdaság fejlődése érdekében.

Hozzátette: az újabb intézkedések alapjául a vasárnapi boltzárral egy időben született korlátozó rendelkezés sikere, a multiláncok tisztességesebb adófizetésre ösztönzése szolgál, mivel a bezárás miatti fenyegetettség hatására a láncok idén pozitív eredményeket jelentettek.

Brüsszelben szinte valamennyi kereskedelmi rendelkezés miatt kötelezettségszegési eljárás indult a magyar kormány ellen. Szatmáry Kristóf szerint elképzelhető, hogy módosítani kell a jogszabályon, de valamilyen korlátozással fennmarad a tisztességes közteherviselésről szóló elvárás – írta a lap.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »