Újabb afrikai sertéspestis eset Magyarországon, a szlovák határ közelében

Újabb afrikai sertéspestis eset Magyarországon, a szlovák határ közelében

A napokban Magyarország északi részén, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózd mellett afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Hangony község külterületén január 13-án azonosították a vírust. Ez a terület eddig is magas kockázati területként volt besorolva. A múlt évben vírust mutattak ki több lelőtt, vagy elhullott vaddisznó tetemében itt is, de Heves megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén is. A magyar hatóság szerint a járványügyi nyomozás folyamatban van. Az elmúlt négy hónapban a területről beküldött több mint 150 kilőtt vaddisznóból származó minta rendre negatív eredményt adott – olvashattuk a magyarországi Agro Napló szakfolyóirat január 14-i számában.

Mivel az eset közvetlenül az államhatár mellett történt, a Körkép.sk megkérdezte MVDr. Rudolf Smrigát, a Rimaszombati Körzeti Állategészségügyi Hivatal igazgatóját, hogy mi a szlovák hatóságok álláspontja az esettel kapcsolatban.

Az igazgató elmondta, hogy már megkapták a magyar hatóságtól a releváns tájékoztatást. Eszerint a magyar hatóság haladéktalanul elrendelt minden szükséges intézkedést.

– mondta az igazgató.

Hangsúlyozta, hogy az afrikai sertéspestis az emberre nem veszélyes, ám a gazdasági károk okozásában a jelentősége nagyon magas fokú. Ennek következménye a megbetegedett állomány leölése mellett a kereskedelmi korlátozásokból adódhat.

Hírdetés

Elmondta, hogy Szlovákia területén jelenleg nincs regisztrálva ASP. Fontos azonban, hogy a hatóság intézkedéseit az érintett szubjektumok és a lakosság fokozott figyelemmel kövesse, és igyekezzen azokat betartani minden körülmények között. Ezek az intézkedések sokszor kellemetlenek, ám ha betartjuk őket, elkerülhetjük a radikális intézkedéseket, amelyek bizony sokszor igen kemények.

– mondta az igazgató.

Sajnos a betegség nemcsak természetes úton, hanem illegális sertésszállítással, fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is gyorsan terjedhet. Felhívja minden állattartó figyelmét a felelős magatartásra a járvány házi sertésekre történő továbbterjedésének meggátlása érdekben is.  Fontos, ha valaki sertésállományában hirtelen lázas megbetegedést, elhullást, vérzéses tüneteket észlel, értesítse az állategészségügyi szolgálatot (veterinárna služba).

Hangony község szlovákiai szomszédja Harmac (Chrámec) község. Tudni kell, hogy itt már volt egyszer egy (nem afrikai) klasszikus sertéspestis góc, még 1993-ban. Az akkori intézkedések következtében a fertőzött sertéseket megsemmisítették.

Tudjuk, hogy újabban a lakosoknak be kell jelenteni, ha tartanak vagy leölnek akárcsak egy disznót is. A Körkép.sk megkérdezte, hogy összefügg-e ez az intézkedés az ASP környező országokban tapasztalt nagymértékű terjedésével?

Mede Géza

Képek: A szerző felvételei, Nébih honlapja, ŠVPS SR honlapja, Facebook.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »