Újabb 85 ember halt meg a koronavírus-fertőzés következtében Magyarországon – a nap hírei

Országszerte megemlékezéseket tartottak a holokauszt áldozatainak emléknapján. A 2032-es olimpia budapesti megrendezésének lehetőségeit vizsgálja a MOB által létrehozott testület.

Egy nap alatt újabb 1004 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon. Meghalt 85 többségében idős, krónikus beteg. 3809 embert ápolnak kórházban. Az aktív fertőzöttek száma 103 ezer körülire csökkent. A járvány kezdete óta már 362 ezren kapták el a vírust, a halálos áldozatok száma megközelíti a 12 ezer 200-at.

Napokon belül lezárul az egészségügyi dolgozók kampányoltása, emellett a szociális intézményben és idősotthonokban még megnövelik az oltások számát. Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján közölte: eddig 152 ezren kapták meg az oltást és több mint 17 ezer ember a második dózist.

Az orosz koronavírus-vakcina csak akkor használható fel Magyarországon, ha annak minden tételét megfelelő minőségűnek találja a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumi vizsgálata. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet közölte: a vizsgálat körülbelül 3 hetet vesz igénybe.

Megérkezett az amerikai Lilly gyógyszergyár Covid-betegség gyógyítására alkalmas készítményének első szállítmánya. Európában elsőként Magyarország alkalmazhatja a vérplazma-terápiához hasonlóan működő gyógyszert.

Az egészségügyért felelős uniós biztos szerint a közösség nem fogadhatja el az ‘aki kapja, marja’ játékszabályokat a koronavírus elleni vakcinák ügyében. Sztella Kiriákidisz kifogásolta, hogy az Európai Bizottság még mindig nem kapott magyarázatot az AstraZenecától arra, miért késik a vakcina kiszállítása az uniós tagállamokba.

Igazságosabb oltási kampányt sürget az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus elleni oltóanyagokat a világ 50 országában alkalmazzák, szinte kivétel nélkül gazdag államokban. Kiemelte: a vakcinák 75 százalékát mindössze 10 országban használták fel.

Hírdetés

Országszerte megemlékezéseket tartottak a holokauszt áldozatainak tiszteletére a vészkorszak nemzetközi emléknapján. Áder János államfő a budavári zsinagógában gyújtott gyertyát, Orbán Viktor miniszterelnök arról írt: Magyarország levonta a tanulságokat története sötét fejezetéből. Az ellenzéki pártok szerint mindent meg kell tenni azért, hogy a holokauszthoz hasonló borzalmak még egyszer ne történhessenek meg.

Támogatja az ellenzéki pártszövetség által kezdeményezett parlamenti vizsgálóbizottságok létrehozását a főpolgármester. Karácsony Gergely a Facebook-oldalán úgy fogalmazott: a kormány a veszélyhelyzeti szabályozással teljes egészében magára vállalta a felelősséget a koronavírus-járvány és a gazdasági válság kezeléséért.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint ki kell iktatni a magyar-ukrán kétoldalú kapcsolatokból a szélsőséges elemeket, megnyilvánulásokat. Szijjártó Péter azután beszélt erről, hogy Kijevben tárgyalt az ukrán külügyminiszterrel.

Felfüggeszti a tevékenységét Magyarországon az unió határőrizeti ügynöksége. A Frontex szóvivője az EUrológusnak azzal indokolta a döntést, hogy Magyarország továbbra sem hajtja végre az Európai Bíróság decembeti ítéletét, amely kimondta, hogy Magyarország jogellenesen kényszerít vissza migránsokat Szerbiába.

A 2032-es olimpia esetleges budapesti megrendezésének lehetőségeit vizsgálja meg a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége által létrehozott testület. A grémium feladata egy részletes megvalósíthatósági és makrogazdasági hatástanulmány elkészítése arról, hogy lehetséges-e, illetve érdemes-e Budapestnek megpályáznia a 2032-es nyári olimpia megrendezését.

Az Egyesült Államokban nem változtatott a dollár-kamatsávon a jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer, a Fed monetáris döntéshozó testülete. A nyíltpiaci bizottság a piaci várakozásokkal összhangban a tavaly március 15. óta érvényes 0 és 0,25 százalék közötti sávban hagyta az irányadó rátát.

Nagyszabású klímavédelmi rendeleteket írt alá az új amerikai elnök. Joe Biden az elnökválasztási kampányban hangsúlyozta: az Egyesült Államok gazdaságát 2050-re karbonsemlegessé kell tenni. Az elnök április 22-re, a Föld napjára nemzetközi klímaügyi csúcstalálkozót hívott össze.

Globális vészhelyzetnek tartja a klímaváltozást a témában valaha készült legnagyobb közvéleménykutatás válaszadóinak csaknem kétharmada. A világ 50 országában megkérdezett 1 millió 200 ezer ember többsége azt akarja, hogy a kormányok tegyenek azonnali lépéseket a Föld megőrzéséért.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »