Újabb 30 pedagógus kapott figyelmeztetést – a nap hírei

Újabb 30 pedagógus kapott figyelmeztetést, hogy rendkívüli felmentéssel elbocsátják, ha újra megtagadja a munka felvételét. Létrejött az Integritás Hatóság mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoport. A harmadik negyedévben 4 százalékkal nőtt a magyar gazdaság teljesítménye, ugyanakkor az előző három hónaphoz viszonyítva 0,4 százalékkal visszaesett a GDP.

Újabb 30 pedagógus kapott figyelmeztetést, hogy rendkívüli felmentéssel elbocsátják, ha újra megtagadja a munka felvételét. Az érintettek közül 14-en a 8. kerületi Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban dolgoznak. Tegnap 8 tanár kapta meg felmondását, amiért részt vett a polgári engedetlenségben. Ennek hatására tegnap este tüntetés volt a Belügyminisztériumnál, ma pedig országszerte számos iskolában ülősztrájkot, polgári engedetlenséget, munkabeszüntetést tartottak. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete levélben követelte a belügyminisztertől, hogy vonja vissza a rendkívüli felmentéseket.

Kiválasztották azokat a civileket, akik az Integritás Hatóság munkáját segítik majd a Korrupcióellenes Munkacsoport tagjaként. A munkacsoport nem kormányzati delegáltjai 24 jelentkező közül kerültek ki: 4 magánszemély és hat civil szervezet jelöltje lett a testület tagja. A munkacsoportba további 10 tagot a törvény értelmében az állami szervezetek delegáltak. A konzultatív testületet Biró Ferenc az Integritás Hatóság elnöke vezeti.

Legkésőbb 2 év múlva újra csatlakozhatnak a hálózathoz a napelemesek – egyebek között ezt is vállalta a kormány a helyreállítási tervben, amelynek elfogadását szerdán javasolta a tagállamoknak az Európai Bizottság. A kormány vállalta, hogy 75 napban maximalizálja a fél megawattnál nagyobb kapacitású naperőművek engedélyezésének határidejét, egyszerűsíti a kisebb teljesítményű kiserőművek telepítését és engedélyeztetését, átláthatóvá teszi a nagyobb naperőművek telepítésének feltételeit és megszünteti a szélturbinák felállítását korlátozó jelenlegi szabályokat.

A KSH adatai szerint 4 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. Az előző három hónaphoz viszonyítva ugyanakkor 0,4 százalékkal visszaesett a GDP a harmadik negyedében. A részletes adatokból kiderült, hogy a lendületvesztéshez jelentős mértékben járult hozzá a mezőgazdaság eredménye, amit elsősorban az aszály miatti rossz terméseredmények befolyásoltak. Csökkent a szállítás és a raktározás ágazat GDP-je, illetve összességében a teljes szolgáltató szektor zsugorodást mutatott.

Érkeznek a bérköltség-támogatások a falusi kisboltok számára – jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár elmondta: az idén 724 helyszínen 1.281 ember foglalkoztatását segíti a kormány. A hozzájárulás 564 millió forint támogatást jelent a 2021-es felhíváson nyertes kisbolttulajdonosoknak, akik jövőre ismét benyújthatnak foglalkoztatást támogató kérelmet. A kormánybiztos jelezte: december közepéig megjelenik egy új pályázati felhívás is, amelyben minden 2 ezer lélekszám alatti településen működő kisbolt pályázhat működési támogatásra, például rezsiköltségének elszámolására.

Hírdetés

A Miniszterelnökség szerint még az igazgatási szünet előtt érdemes elintézni az ügyeket a kormányablakokban. Országszerte 60 kijelölt kormányablak és a Központi Okmányiroda a december 22-e és január 6-a között elrendelt igazgatási szünet ideje alatt is nyitva tart, de a legtöbb hivatali ügyfélszolgálat zárva lesz. A kormányhivatalok a halaszthatatlan közfeladatokat és hatósági teendőket látják el. Az igazgatási szünetet a gázfelhasználás csökkentése miatt rendelte el a kormány.

Több mint 1 millió eurót biztosít Ukrajna aknamentesítésére az Európai Unió. Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet külügyminiszteri tanácsának ülése előtt közölte: új biztonsági rendet kell építeni Európában, mivel az eddigit Oroszország teljesen lerombolta.

Nem szabad megengedni, hogy Oroszország győzzön az Ukrajna elleni háborúban – jelentette ki a NATO főtitkára Berlinben. Jens Stoltenberg, a német kancellárral, Olaf Scholz-cal folytatott megbeszélése után tartott tájékoztatón kiemelte: az észak-atlanti szövetség nem hagyja, hogy Vlagyimir Putyin belerángassa a háborúba. A főtitkár szerint az orosz elnök győzelme arra bátorítana más autoriter vezetőket, hogy hasonló eszközökkel próbálják elérni céljaikat.

Az orosz elnöki szóvivő szerint a NATO kényszerítiháborúra az orosz vezetést. Dmitrij Peszkov megfogalmazása szerint, a szövetség még mindig az utolsó ukránig akar harcolni, ezért szállít folyamatosan fegyvert Ukrajnába. A szóvivő szerint a NATO így meghosszabbítja a háborút.

Megállapodás született a magyar-örmény diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. Szijjártó Péter az EBESZ lengyelországi tanácskozásán tárgyalt az örmény külügyminiszterrel.

Új pályázatot írnak ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére, miután az előző augusztusi pályázat eredménytelenül zárult – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium. Ókovács Szilveszter főigazgatói megbízatása 2023. február 14-én lejár.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »