Újabb 179 ember halt bele a koronavírus okozta betegségbe Magyarországon – a nap hírei

Újabb 179 ember halt bele a koronavírus okozta betegségbe Magyarországon – a nap hírei

Az orvosi kamara elnöke szerint a járvány rámutatott az egészségügyi rendszer rugalmatlanságára. Aggályosnak tartja a média helyzetét Magyarországon, Lengyelországban és Szlovéniában az Európai Bizottság.

Újabb 5653 ember fertőződött meg igazoltan a koronavírussal Magyarországon az elmúlt 24 órában. Meghalt 179, többségében idős, krónikus beteg. Már 8348 embert kezelnek kórházban, közülük 844-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma meghaladta a 123 ezret.

Napról-napra nő a kórházban kezelt koronavírus fertőzöttek száma, az esetek pedig egyre súlyosabbak, sok fiatal érintett – mondta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján hangsúlyozta: a harmadik hullám nemcsak a dinamikájában más, hanem a fertőzés súlyossága és gyorsasága is problémát jelent. közölte: a héten továbbra is elsősorban a 60 év felettiek oltására kérik a háziorvosokat. Megerősítette, hogy már több mint 1 millió 107 ezren megkapták a koronavírus elleni vakcina első dózisát.

Már a háziorvosok is felírhatják a favipiravirt Covid-betegeknek. A remdesivir mellett ez az egyetlen olyan gyógyszer, amely a klinikai vizsgálatok alapján hatékony az új koronavírus ellen, de csak akkor, ha a betegség korai szakaszában alkalmazzák.

A következő 2 hétben további 4 millió adag Pfizer-vakcinát biztosít a járványgócpontok számára az Európai Unió – jelentette be az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen azt mondta: az unió határ menti térségeibe viszik ezt az extra mennyiséget, hogy biztosítani tudják az áruk és a személyek szabad áramlását.

Hírdetés

Az orvosi kamara elnöke szerint a koronavírus-járvány megmutatta, hogy az egészségügyi rendszernek sokkal rugalmasabbnak kell lennie. Kincses Gyula az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: a pandémia előtt az egészségügy elkényelmesedett. Arról is beszélt, hogy az egészségügyi jogállási törvény tartalmazza a kamara két alapkövetelését, a tisztességes bért, és a hálapénz megszüntetését, de vannak benne vitatott pontok. Hozzátette: a kormánynak kezelnie kell az orvosok és szakdolgozók közötti bérfeszültségeket.

Benyújtotta az országgyűlésnek a fiatalok személyijövedelemadó-mentességéről szóló törvényjavaslatot a kormány. Novák Katalin családokért felelős miniszter azt mondta: az indítvány alapján 2022 január elsejétől a 25 év alatti fiatalok a bruttó nemzetgazdasági átlagbérig – 403.600 forintig – mentesülnek az szja megfizetésének kötelezettsége alól.

Megkezdte az érintettek tájékoztatását az újonnan hatályba lépett hulladéktörvény részletszabályairól a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. A rendelkezés nyersanyagként kezeli a hulladékot, ami újra hasznosításra ösztönzi a gyártókat. A szabályozás 2023-tól kötelezően visszaválthatóvá teszi az üvegeket, a műanyag palackokat és a fém italos dobozokat. Szigorúbb szankciórendszert is bevezet az illegális szemétlerakás megakadályozására.

Nem tartja megengedhetőnek a médiára helyezett politikai nyomást az átláthatóságért és értékekért felelős uniós biztos. Vera Jourová a médiaszabadság magyarországi, lengyelországi és szlovéniai helyzetéről tartott európai parlamenti vitában azt mondta: továbbra is fennállnak az Európai Bizottság aggályai a média szabadságának helyzetével kapcsolatban a három tagállamban.

Ideológiai alapú támadásnak tartja Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti képviselő az illetékes uniós biztos magyar, lengyel és szlovén médiaviszonyokkal kapcsolatos kijelentéseit. A brüsszeli vitában Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője azt mondta: a magyar kormány eltüntette a szabad sajtót. A Momentumos Donáth Anna kijelentette: Orbán Viktor tíz év alatt elnémította a neki nem tetsző véleményeket hangoztató médiumokat. Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője úgy fogalmazott: mára megszűnt a médiapluralizmus Magyarországon.

Elhunyt Gonda János zenepedagógus, zongoraművész, zeneszerző. A magyar dzsesszélet meghatározó alakja, a Magyar Jazz Szövetség alapítója és örökös tiszteletbeli elnöke 89 éves volt. Gonda Jánost munkásságát Erkel Ferenc- és Széchenyi-díjjal is elismerték.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »