Új-Zéland lesz az ígéret földje?

Új-Zéland lesz az ígéret földje?

Egyre többen keresnek rá a Google-ban az Új-Zélandra való költözésre, miután Billy Crystal is azzal fenyegetőzött, hogy odáig menekül Trump elől.

Az online érdeklődés kereszttüzébe került az új-zélandi város, Kaitangata, tízezren érdeklődtek egyetlen éjszaka alatt az Egyesült Államokból és az Egyesült Királyságból – számolt be róla véleménycikkében a The Guardian szerzője, Eleanor Ainge Roy. A hangulat hirtelen olyan felfokozottá vált, hogy a polgármesternek még a telefonját is ki kellett húznia, annyira nem tudott megbirkózni a váratlanul érkező hívások áradatával. Hogy miért? A szerző nem sokkal előtte ugyanitt jegyzett egy rövid cikket arról, hogy Kaitangata munkával és lakhatással várja az érdeklődőket szerte a nagyvilágból. Túl sok munka, túl sok ingatlan elérhető áron és kevés ember arra, hogy mindezek elkeljenek – az ajánlat több mint csábító volt.

A szerző szerint Trump felemelkedése, a brexit, Orlando, Törökország, Dallas és Nizza után Új-Zéland vált az északi félteke menekülési lehetőségévé. A világ egyre veszélyesebbnek, kaotikusabbnak és erőszakosabbnak tűnik sokak számára, így pedig hirtelen Új-Zéland vált a B tervvé, azzá a hellyé, ahová a békére vágyók menekülhetnek. Billy Crystal be is jelentette: ha Trumpot megválasztják, ő Aotearoáig menekül, de ugyanúgy Új-Zélandot nevezte meg leendő otthonaként a legfelsőbb bíróság tagja, Ruth Bader Ginsburg, amennyiben a republikánus milliárdosból elnök lesz.

Azért megvannak a pozitívumok…

Három nap telt csak el a brexit megszavazása óta, de az új-zélandi emigrációs oldal máris ötezer látogatást ért el csak az Egyesült Királyságból, és a Google keresett kifejezései közt is előkelő helyre került az „Új-Zélandra való költözés.” A hirtelen jött érdeklődés aggasztja is a The Guardian szerzőjét: szerinte az embereket rászedte a „100 százalék vegytiszta Új-Zéland kampány”, és megrészegítette őket A Gyűrűk Ura fantáziavilága. Az igaz szerinte, hogy a környezet ellenállhatatlanul gyönyörű, és hogy a vidéki települések, az olyan kisvárosok, mint Dunedin (itt él ő is), őrzik még az egykori közösségi értékeket. Valóban, a házak megfizethetőek, és munka is van bőséggel. A fegyveres erőszak nem jellemző, és az egyszerűséget is becsülik, nem pedig nevetség tárgyává teszik.

…de látni kell a problémákat is

Ugyanakkor Eleanor Ainge Roy úgy véli, negatívumok is vannak, ezeket azonban nem sokan látják. Így azt, hogy náluk a második legmagasabb az öngyilkosságot elkövető fiatalok aránya és hogy a gyerekek harmada a szegénységi küszöb alatt él. Sokan szorulnak segélyekre, a házak hidegek, és a börtönök is csordultig vannak. Komoly alkohol- és drogproblémák nehezítik az életet, és néha olyan itt élni, mintha az ember kiiratkozott volna a való életből.

A szerző ugyanakkor hiszi, hogy Új-Zélandot a jövőben is gyéren lakják majd, és Kaitangata vagy Tokoroa szerinte felvirágozna, ha érkezne oda egy csomó migráns: akár Trump elől futók, akár szíriai menekültek vagy a brexit miatt csalódottak. És amúgy Kaitangata polgármestere, Bryan Cadogan is várja, hogy új arcok bukkanjanak fel végre településén. A The Guardian szerzője annyit kér csupán: az érkezők ne dőljenek be az új-zélandi álomnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »