Új videó a francia papot meggyilkoló iszlamistákról

 

Az Iszlám Állam által közzétett videón az a két fiatal férfi látható, akik kedden késsel felfegyverkezve megtámadtak egy észak-franciaországi kisváros templomot, ahol túszokat ejtettek, egyik foglyukat – egy 84 éves papot – pedig megölték. A felvételen az elkövetők a támadást megelőzően hűséget fogadnak az Iszlám Államnak.

A videót az Iszlám Államhoz köthető Amaq hírügynökség hozta nyilvánosságra.

A francia rendőrség ugyanakkor még nem erősítette meg a felvétel eredetiségét.

A filmen a férfiak arabul beszélnek, és megemlítik többek között az Iszlám Állam vezetőjének, Abu Bakr al-Baghdadinak a nevét is.

Egyikük kezében egy papír is látható, rajta pedig az Iszlám Állam zászlaja.

Kedden a két, késsel felfegyverkezett támadó egy észak-franciaországi kisváros templomában túszokat ejtett, egyik foglyukat megölték.

A francia rendőrség később agyonlőtte a két elkövetőt.

Az egyik támadó a 19 éves Adel Kermiche, aki már kétszer is megpróbált Szíriába utazni az elmúlt években, hogy csatlakozzon az IÁ-hoz.

A másik támadó beazonosítása még folyamatban van.

A francia nyomozók azt feltételezik, hogy Abdel Malik P.-ről van szó; a hatóságok arról számoltak be, hogy a Kermiche lakásában tartott házkutatás során találtak egy személyi igazolványt, amelyen Abdel Malik P. neve szerepelt.

Az elkövető beazonosítása állítólag egyelőre azért is nehéz, mert arca felismerhetetlenné torzult a templomi lövöldözés során.

Már péntektől kereshették az egyik elkövetőt

A francia Le Monde arról számolt be, hogy a biztonsági szolgálat olyan információ birtokába jutott egy meg nem nevezett külföldi hírszerzési forrásból még pénteken, miszerint a következő napokban támadásra készül egy bizonyos személy, akinek felkutatására a francia rendőrség egy fénykép alapján indított hajtóvadászatot.

Az is lehetséges, hogy a fényképen szereplő ember a lelőtt második támadó volt – írja a BBC.

A támadók a normandiai, Rouen közelében fekvő Saint-Etienne-du-Rouvray településen öt embert – a Le Figaro című francia napilap értesülései szerint egy papot, két apácát és két hívőt – tartottak fogva.

A rendőrség szerint a támadók a túszul ejtett, 86 éves papnak elvágták a torkát, és egy további túszt súlyosan megsebesítettek.

A Le Point című helyi lap értesülései szerint a támadók a “Daes” szót, vagyis az Iszlám Állam korábbi nevének betűszavát kiáltották, amikor beléptek a templomba, ahol a katolikus pap éppen a reggeli misét celebrálta.

Egy apácának sikerült elmenekülnie a templomból a támadók elől, ő értesítette a rendőrséget.

Manuel Valls miniszterelnök Twitter-oldalán “barbár támadásnak” minősítette a merényletet.

Az elmúlt néhány hónapban Franciaország többször is súlyos támadások helyszínévé vált. Július 14-én a délkelet-franciaországi Nizzában a tunéziai Mohamed Lahouaiej-Bouhlel egy bérelt hűtőkocsival belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe, és közben lövéseket adott le a város tengerparti sétányán.

A merényletben 84-en meghaltak, és több mint 350-en megsérültek.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »