Új tudásközpont Kecskeméten: Bolberitz Intézet

Új tudásközpont Kecskeméten: Bolberitz Intézet

A hírös város madártávlatból – youtube

A szegedi Gál Ferenc Egyetem Bolberitz Pál Intézete Kecskeméten indul szeptembertől. Négy képzésből választhatnak a már diplomával rendelkezők. Mák Kornél intézetvezető docenst kérdezte a Gondola.

– Tanár úr, iskolai szociális munka szakirányú továbbképzési szak is indul az intézetben. Ez mennyire készíti fel a hallgatókat az egyik legsúlyosabb problémára: az iskolán belüli etnikai különbségből adódó konfliktusokra? A gyermek tanár elleni agressziójára, a szülő tanár elleni agressziójára, illetve ezek kezelésére?

– A Gál Ferenc Egyetem Bolberitz Pál Intézete 2022. áprilisában kezdte meg a működését Kecskeméten. Kiváló oktatókkal, a kor szakterületen adott kihívásaira a legújabb tudományos ismeretek tükrében szeretnénk válaszokat adni. Az információ korában, a társadalmi kötöttségek, a kommunikáció átalakult, az emberi személyiséget sok esetben más aspektusból kell tekinteni, mint korábban. A konfliktusok kezelésére, a nehézségek felismerésére mindig vannak új megoldási lehetőségek. A megoldás viszont az, hogy a szakemberek kellően felkészülve, felismerjék a problémák helyes megoldását, a kommunikációt, a megoldási lehetőségek valamelyikét. Az iskolai etnikai feszültségek, az időben való közbelépéssel, a helyes stratégiák kialakításával kiküszöbölhető. Ennek ismerete viszont újfajta megoldási stratégiákra épül. A család, a gyermek, tanárral szembeni agressziója, semmilyen esetben nem megengedett. Sok esetben, ennek váratlansága a tanárt is készületlenül éri. Természetesen kell, hogy legyen a iskolában, olyan szociális munkás, aki ennek kezelésében, megoldásában, a feszültségek enyhítésében támasz tud lenni, segít nyugvópontra hozni a helyzetet, és lehetőség szerint a legjobb megoldásokat hozni.

– Mentálhigiéné az óvodában – ez is szak az intézetükben. Hogyan javítja a gyerekek, az óvodai közösségek mentálhigiénés helyzetét, ha már 4 éves korban a fiúkat elkezdjük futballra, a lányokat kézilabdára vagy teniszre nevelni, hogy életmódjukká váljon a sport, vérükbe oltódjon az egészséges versenyszellem?

– A mentálhigiénés foglalkozást a legjobb kisgyermek korban elkezdeni, mivel az emberi jellem, az egyéniség, az értékrend ebben a korban a legjobban alakítható. Mindenképp fontos a sport, a mozgás megszerettetése, de a lelki, pszichikai folyamatokra való odafigyelés, ennek egészséges támogatása, és alakítása is lényeges. Ugyanilyen lényeges az egészségfejlesztő mentálhigiénés képzés is, mely a felnőttek számára tud segítséget adni, ezen a területen.

Hírdetés

– Rendkívül izgalmas képzési témáikhoz hogyan alakították ki a tudományos hátteret?

– A képzéshez olyan tudományos fokozattal rendelkező testület állt fel, akik ökumenikus szellemben is oktatnak, található köztük például egyetemi tanár főrabbi, de katolikus pap is. Fontos a nagy szakmai tudás, a szakmai területeken meglévő új lehetőségek keresése.

Stúdióbeszélgetés: Dr. Mák Kornél - YouTube

Mák Kornél – youtube

– Honnan érkezhetnek a fiatalok, akik augusztus 19-éig jelentkezhetnek a kecskeméti Bolberitz Intézetben?

– A 4 induló szakirányú továbbképzésünk, diplomára épül, tehát olyan személyeket várunk képzéseinkre, akik rendelkeznek megfelelő képesítéssel. Természetesen a fiatalok számára is indítunk a későbbiekben társadalomtudományi diplomás képzéseket. A képzéseink iránt érdeklődőknek ajánlom a https://sztfelveteli.gfe.hu//kecskemet linket, ahol minden információ megtalálható. Szeretettel várjuk az új jelentkezőket és érdeklődőket!

Molnár Pál


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »