Új trükkel játsszák ki a várólistákat

Új trükkel játsszák ki a várólistákat

Az egészségügyi finanszírozás átalakulása miatt hosszabb lehet a várakozási idő azok számára, akik valamilyen járóbeteg-szakrendelésre szeretnének bejutni – tudta meg lapunk a Medicina 2000 legfrissebb felméréséből. A szakellátási szövetség szerint a háziorvosok gyakran úgy próbálják gyorsabb ellátáshoz juttatni a betegeiket, hogy táppénzre írják ki őket, akkor ugyanis előrébb kerülnek a betegfogadási listákon.

Növekedni fog a várakozási idő a járóbeteg-szakellátókban, ha nem történik valamilyen beavatkozás – hívta fel a figyelmet lapunkhoz eljuttatott közleményében a Medicina 2000 Poliklinikai és Járóbeteg-szakellátási Szövetség. A probléma oka, hogy az egészségügyi ellátás finanszírozásának átalakítása következtében a járóbeteg-szakellátóktól elvárják, hogy kevesebb esettel foglalkozzanak, ugyanakkor vegyenek át több pácienst a kórházi fekvőbeteg-ellátásból, amire a finanszírozásváltozás a kórházakat is ösztönzi. A szövetség szerint ezzel két tűz közé kerül a járóbeteg-szakellátás.

Mint kifejtették: a teljesítményvolumen-korlát (tvk) – az ellátóknak a beavatkozásokért havonta nyújtott maximális országos egészségbiztosítási pénztári finanszírozás – tervezett csökkentése a várakozási idő növekedésével jár majd. Különösen kellemetlen ez a szakrendelőknek, mivel a fenntartó önkormányzatok nem lesznek türelmesek, ha nő a betegfogadási listák hossza. A kialakult helyzetre szerintük megoldás lehetne, ha a háziorvosok kevesebb esetet küldenének be a rendelőintézetekbe. A szakellátóknak azonban gyakorlatilag nincs ráhatásuk erre, a járóbeteg-szakorvos a hozzá beutalt beteget nem „utalhatja vissza” a háziorvoshoz. A lakossági elégedetlenség a felmérésük alapján már érezhető amiatt, hogy rendkívül hosszú a várakozási idő a rendelőintézetekben.

A szövetség tapasztalatai szerint a betegfogadási listákon való hosszú várakozás miatt egy új, aggasztó jelenség is észlelhető: a háziorvosok táppénzre írják ki a betegeiket, hogy azok a vonatkozó rendelet szerint előrébb juthassanak a betegfogadási listákon. Ez fokozott táppénzterhelést jelent az E-alapnak, és beavatkozás nélkül itt is romlás várható. – A helyzet mindenképpen megoldás után kiált, aminek kidolgozásában a döntéshozók partnerként számíthatnak a Medicina 2000 szövetségre – hangsúlyozták a közleményben.

A remélt együttműködés azonban eddig nem valósult meg. A szövetség ugyanis már az év eleje óta kéri a humántárca egészségügyi államtitkárságától, lazítsanak a csak szakorvosi javallatra rendelhető gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök szabályain, hogy azok egy részét háziorvosok is felírhassák. Erre különösen nagy szükség lenne a kardiológiákon, ahol a leghosszabbak a betegfogadási listák. A felírási kompetenciák átalakításában azonban eddig még nem történt előrelépés. Pedig így vissza lehetne szorítani a szakmailag indokolatlan beutalásokat, kevesebb beteg menne szakrendelőbe, és vélhetően könnyebb lehetne tartani a várólistákat.

A szövetség kitért arra is: az elmúlt időszakban számos kérdést vetett fel, hogy a változások miként érintik a különféle intézményeket, ezért átfogó elemzést készítettek a helyzetről. A szövetség adatkérésére egyébként összesen 38 rendelőintézet válaszolt, így a 27 milliárd forintra tehető rendelőintézeti kassza csaknem 80 százaléka szerepel a felmérésben.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 04.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »