Új törvénnyel fékeznék meg a fegyveres erőszakot az Egyesült Államokban

Új törvénnyel fékeznék meg a fegyveres erőszakot az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban gyakori fegyveres erőszak megfékezését célzó törvényjavaslatot dolgoztak ki és ismertettek amerikai szenátorok helyi idő szerint kedden.

A javaslat jelentőségét az adja, hogy mindkét nagy párt szenátorai részt vettek a kidolgozásában, így az új törvény évtizedek óta az első komoly lépést jelentené az erőszak visszaszorítására ezen a téren. Májusban két olyan súlyos támadást is elkövettek az Egyesült Államokban, amelynek során az ámokfutók lőfegyvereket használtak: egy texasi elemi iskolában 19 gyermek és 2 felnőtt halt meg, a New York állambéli Buffalóban pedig 10 színes bőrű áldozata volt egy lövöldözésnek egy szupermarketben.

A törvényjavaslat vizsgálatnak vetné alá a már fegyvereket birtoklók vagy fegyvervásárlást tervezők előéletét, hogy kiszűrhessék közülük azokat, akik veszélyesek a társadalomra.

Lehetővé tenné, hogy az egyes államok hatóságai indokolt esetben elkobozzák a már eladott fegyvereket. A további erőszakos cselekmények megelőzése céljából nagyobb ellenőrzés alá vonná az illegális fegyverkereskedelmet, és emelné a mentális egészséget fejlesztő programok költségvetését is.

Hírdetés

A demokraták további szigorítást szeretnének, de így is támogatják a ritka konszenzussal kialakult tervezetet, a republikánusok pedig azt emelték ki, hogy az új törvény a fegyverviseléshez való alkotmányos alapjog sérelme nélkül menthetné meg több ezer ember életét.

Az NRA, az amerikai fegyverlobbi első reagálásában máris támadta a törvényjavaslatot, azzal érvelve, hogy túl nagy mozgásteret adna a tagállamok vezetőinek a szigorítás terén, amivel korlátozná az amerikai állampolgárok személyes szabadságát és a fegyverviseléshez való alkotmányos alapjogát.

Joe Biden elnök támogatásáról biztosította a javaslatot, de hiányolja belőle a nagyobb teljesítményű fegyverek és tölténytárak betiltását, továbbá életkortól függetlenül ellenőriztetné a fegyvertartók előéletét.

A fegyveres erőszak áldozatait képviselő szervezet szintén támogatja és komoly előrelépésként értékeli az új törvényt annak ellenére, hogy további szigorításokat szeretne elérni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »