Új tisztséget kaphat az MSZP-ben Tóbiás József

Új tisztséget kaphat az MSZP-ben Tóbiás József

Tóbiás József, az MSZP korábbi elnöke lesz a szocialista párt új pártigazgatója – értesült a Magyar Nemzet. Információink szerint a hétfő délutáni elnökségi ülésen születhet meg a formális döntés, de lényegében már eldőlt a kérdés, ráadásul széles konszenzussal.

Tóbiás József a csúfos 2014-es országgyűlési, majd a még csúfosabb európai parlamenti választások után lett az MSZP elnöke. Az elbukott balliberális összefogás után önálló és határozott baloldali politikát hirdetett, elnökségét azonban számos kritika érte. Még úgy is, hogy vezetése alatt a szocialista párt két fontos időközi országgyűlési választáson is sikert ért el: Veszprémben a párt által is támogatott független Kész Zoltán győzött – lebontva ezzel a kétharmados kormánypárti többséget az Országgyűlésben –, és bár Tapolcán a jobbikos Rig Lajos tudott nyerni, Újpestről a kizárólag MSZP-s színekben induló Horváth Imre került be a T. Házba.

Mégis, a párt látszólagos sikerei ellenére több volt a Tóbiás József elnöki munkájával szemben megfogalmazott kritika, és idén nyáron, a kétéves mandátuma lejártával, három kihívót is kapott. Az MSZP június 25-i kongresszusán végül a második fordulóban alul maradt Molnár Gyulával szemben, és búcsúzhatott az elnöki széktől.

Vereségét a pártból többen is azzal magyarázták, hogy nagyon sokakat zavart Tóbiás József legszűkebb bizalmi köre, többek között Katona Tamás akkori pártigazgató tevékenysége.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »