Új területet vásároltak a korondi hulladéklerakónak

Új területet vásárolt a tervezett hulladéktömörítő állomás számára Korond község önkormányzata, a projektre pedig már a Hargita megyei tanács is rábólintott. 

korond-szemettarolo-ab-3_or_b

Katona Mihály, Korond polgármestere rámutatott: jelenleg készül a részleges területrendezési terv, enélkül ugyanis nem kaphatják meg ismét az építési engedélyt. A polgármesteri hivatalnak azért kellett új területet kijelölnie az integrált hulladékgazdálkodási projekt megvalósításához, mert a korábbi helyszínre vonatkozó építési engedélyt a Hargita megyei törvényszék semmisnek nyilvánította egy korondi lakos keresete nyomán.

Séra Zoltán azért hívta perbe a korondi önkormányzatot és Katona Mihályt, mert a hivatal által a hulladéktömörítő állomás számára kijelölt eredeti helyszín a házától alig nyolc méterre található. Séra alapfokon pert nyert, az építési engedélyt visszavonták. A tömörítőállomás egyébként Hargita megye délnyugati településeinek nagy részét szolgálja majd ki – kivéve Székelyudvarhelyt és néhány szomszédos községet.

A projekt illetékesei egyelőre nem nyilatkoztak az új terület kapcsán, illetve az ott építendő hulladéktelep részleteiről. Zólya László András projektmenedzser azt sem árulta el egyelőre, hogy változik-e a korondi beruházás terve. Annyit ugyanakkor elmondott, hogy a megyei önkormányzat a marosvásárhelyi táblabíróságon támadta meg az építési engedélyt semmissé nyilvánító döntést. „Sok pénzről van szó, nem állhattunk meg félúton” – magyarázta. Zólya László András szerint a táblabíróság ítéletétől függően akár az eredeti helyen is megépülhet a hulladéktömörítő állomás, így az újonnan kijelölt helyszínen csak „szükség esetén” látnak neki az engedélyeztetésnek.

Ebbe azonban már Katona Mihály nem egyezne bele: az elöljáró elmondása szerint nem tudna szembenézni a választópolgárokkal, ha az állomás a sokak által ellenzett helyen épülne fel. A polgármester úgy fogalmazott: vagy az új helyszínen építik fel a szeméttelepet, vagy Korond nem kér a befektetésből.

A megyei tanács egyébként nemrég beperelte Séra Zoltán: a keresetben azt kérték, hogy bontassák le a lakos 15 éve épített házát, mivel az urbanisztikai bizonylatról hiányzott egy jegyzői aláírás. Séra azt az eljárást is megnyerte, így otthona állva marad, az önkormányzat ugyanakkor még nem fizette ki a férfinak ítélt perköltség összegét.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »