Új templomot szentelt a bükkaljai Mocsolyáson Ternyák Csaba érsek

Új templomot szentelt a bükkaljai Mocsolyáson Ternyák Csaba érsek

Érseki szentmise keretében szentelték fel október 16-án a Kisgyőrhöz tartozó Mocsolyás új templomát – a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település védőszentje után – Sarlós Boldogasszony tiszteletére. A templom építésére a Mocsolyástelepről származó Nemcsák Károly színművész, a József Attila Színház igazgatója és keresztlánya indított gyűjtést.

A közadakozás mellett egyházi és állami támogatás tette lehetővé, hogy elkészüljön az 50–60 ember befogadására alkalmas templom.

Az ünnepi szentmise kezdetén Nemcsák Károly  szavalata hangzott el.

Ternyák Csaba egri érsek ezt követően így fogalmazott: „Örömmel jöttünk össze, hogy felszenteljük az új templomot, hallgassuk hittel Isten igéjét, hogy a közösség lelki templommá növekedjen és az oltár körül összegyűlve gyarapodjon az égi szeretetben”, majd meghintette a templom falait szenteltvízzel.

A főpásztor homíliájában a szentleckére, Pál apostol szavaira utalva rámutatott: mi is templom vagyunk, az élő egyház élő kövei, egymásra épülve. Nagy dolog, amikor egy falu templomot épít, a templom az első és legszebb ház minden településen, itt, Mocsolyáson is megtapasztalható ez! Elmondta:

A Jelenések könyvében János apostol új földet és eget, új teremtést látott, mi is újjászületünk a keresztségben, s ez az új ember arra vár, hogy egyre több tere legyen Krisztusnak bennünk.

– tette hozzá.

A főpásztor köszönetet mondott mindazoknak, akik a templom építésén munkálkodtak: Nemcsák Károly színművésznek, aki élére állt a kezdeményezésnek, melynek nyomán a kormány is támogatta az építkezést. Köszönetet mondott Tállai András miniszterhelyettesnek a segítségért, a híveknek az imádságokért, és Szent Ferenc Kistestvéreinek, akiknek ez a kilencedik temploma, közülük négyen élnek itt közösségben. „Sok nyelvben a templomot és az Egyházat egyazon szó jelenti, s mi is tudjuk, hogy a templom az egyház, a mi közösségünk” – mondta szentbeszéde végén az érsek.

Hírdetés

„Az oltárt és a házat, melyet szolgálatunk által megkenünk, szentelje meg erejével az Úr, hogy látható jelként hirdesse Krisztus és az Egyház titkát” – e szavakkal folytatódott a templom szentelése. A szentáldozás után pedig a tabernákulumot is megszentelte Ternyák Csaba.

Ezt követően Nemcsák Károly tolmácsolásában hangzott el Orbán Viktor miniszterelnök üzenete, amelyben a kormányfő a magyarságot ezer éves templomépítő nemzetnek nevezte, mely még most is emel templomokat. Köszönetet mondott az építőknek, s reményét fejezte ki, hogy hosszú évszázadokon keresztül fogja ez a templom hirdetni, hogy a keresztény magyarság él és virul a Bükk lábánál.

Az egyházközség nevében Ócsai Barnabás plébános fejezte ki köszönetét mindazoknak, akik fáradhatatlanul dolgoztak azon, hogy a templom felépülhessen. Megköszönte, hogy a kormány a költségek nagy részének vállalásával jelét adta annak, hogy elkötelezett a keresztény értékek megőrzésében és továbbadásában. A település, Kisgyőr polgármesterének, Kékedi László Vilmosnak köszönetet mondott az ügy folyamatos és elkötelezett támogatásáért.

Tállai András miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő elmondta: sok évvel ezelőtt már érezte a település lakói részéről, hogy komoly szándékuk van a templom megépítésére. Időközben emlékművet állítottak, közösségi házat alakítottak ki. Az számít, hogy egy település lakóinak mihez van hite, mit gondolnak magukról, mire képesek. Az itt élők példát adnak sokaknak és üzenik: élni szeretnének, magyar keresztény ember módjára. A politikus köszönetet mondott Nemcsák Károlynak, aki szülőföldje előtt tiszteleg azzal, hogy felkarolta az ügyet, köszönetet mondott Ternyák érseknek, aki – mint mondta – mindig odaáll a jó ügyek mellé, amikor látja, hogy a közösség akarja és támogatja azt. Tállai András hozzátette: a templom építésével egyidejűleg mintegy 15 kilométer út is megújult.

A héten havazott a Bükkben, akkor készült ez a kép a most felszentelt templomról

A szertartás végén Ternyák Csaba egri érsek elmondta még: nagy öröm számára, hogy templomot szentelhetett, s köszönetet mondott a ferences kistestvéreknek, köztük Barnabás testvérnek, hogy lelkesen munkálkodnak Krisztus ügyén.

További képek ITT láthatók a templom építéséről.

Forrás: Bérczessy András/Egri Főegyházmegye

Fotó: Federics Róbert/Szent István Televízió; szentferenckistestverei.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »