Új támogatási formával helyettesítik a kényszerszabadságért járó állami támogatást, uniós eurómilliárdok munkahelyvédelemre

Új támogatási formával helyettesítik a kényszerszabadságért járó állami támogatást, uniós eurómilliárdok munkahelyvédelemre

Azokon a gazdasági területeken, ahol újrakezdik a munkát, a kényszerszabadságot új intézkedés váltja fel, amelynek értelmében megtérítik valamennyi, munkahelyére visszatérő alkalmazott bruttó fizetésének a 41,5 százalékát – jelentette be szerda este Ludovic Orban miniszterelnök.
Orban azt mondta, azokon a területeken, amelyek tevékenységét továbbra is gátolják az óvintézkedések, június elseje után is biztosítani fogják a kényszerszabadságon lévő alkalmazottak állami támogatását. A kormányfő elmondta, ott, ahol újrakezdik a munkát, a bruttó fizetés 41,5 százalékát téríti meg az állam minden alkalmazott esetében, aki visszatér korábbi munkahelyére.

A miniszterelnök közölte azt is, hogy azokat a munkáltatókat, akik munkát kereső személyeket alkalmaznak, az illető bruttó fizetésének legtöbb 30 százalékával fogja támogatni a kormány.

Hírdetés

Ludovic Orban a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatóján közölte, a bruttó fizetés 30 százalékáig terjedő támogatást fognak biztosítani legalább három hónapon keresztül azoknak a vállalatoknak, amelyek munkát kereső román állampolgárokat alkalmaznak. Ugyanakkor azoknak a foglalkoztatását, akik nehezen találnak munkahelyet – például a frissen végzettek vagy a nyugdíjkorhatárhoz közeledők –, szintén támogatni fogják a bruttó fizetésük jelentős hányadának hosszabb időtartamú biztosításával. Orban hozzátette, a támogatás feltétele az lesz, hogy a vállalat a támogatás időszakának lejártával is egy ideig még foglalkoztassa a kedvezményezett alkalmazottat.

Orban szerint közel 600 ezer román állampolgár részesült a kényszerszabadság miatt állami támogatásban, és a következő időszakban a munkát kereső románok száma meg fogja közelíteni a 700 ezret. A miniszterelnök azt is elmondta: 350 ezer munkaszerződést bontottak fel, és 300-350 ezerre tehető azoknak a román állampolgároknak a száma, akik külföldről tértek haza, és rövidesen munkát fognak keresni.

A kormányfő bejelentette: Románia 3 és 5 milliárd euró közötti összegben fog részesülni uniós alapokból, miután az EU Tanácsa jóváhagyta a munkahelyek és munkavállalók védelmét szolgáló programot (SURE) gyakorlatba ültető előírást. Ludovic Orban szerint az EU munkahelyvédelmi programjának elfogadása azt jelenti, hogy Románia „garantáltan” fog kapni finanszírozást az EU-tól, hogy gyakorlatba ültesse a kormány által a munkaügy területén kigondolt intézkedéseket, amelyek mind az alkalmazottakat, mind a munkáltatókat támogatják. „Ami Romániát illeti, számításaink szerint egy legtöbb 400 millió eurós garancia fejében 3 és 5 milliárd euró közötti összeget fog kapni, ez természetesen függ az elosztási mechanizmustól is” – jelentette ki Orban a Victoria-palotában tartott szerda esti nyilatkozatában.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »