Új támogatás a multiknak

Új támogatás a multiknak

További adókedvezményeket és kutatási-fejlesztési támogatást kapnak jövő évtől a hazánkban működő vállalatok – jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter egy tegnapi konferencián. Az állam ösztönözné az országon belüli munkaerőmozgást, ezért az utazás és a lakhatás támogatása is köztehertől mentes lesz.

Az újraiparosítás teljesült, magasabb hozzáadott értékű kategóriába kell léptetni a hazai gazdaságot – mondta Szijjártó Péter tegnap multinacionális nagyvállalatok vezetői előtt. A külgazdasági és külügyminiszter a Nemzeti Befektetési Ügynökség és az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) által szervezett konferencia nyitóelőadásában kifejtette: a kormány támogatni kívánja a technológiaváltást, amelynek során a gyártók digitalizálják termelésüket, és egyszersmind a foglalkoztatás további bővülését is segíteni kívánják.

Január elsejétől adómentesen lehet majd támogatni kilométerenként 15 forintig a dolgozók munkába járását, a lakhatási költségeket, és mindezeket még az adóalapból is le lehet írni. A magasabb hozzáadott értékű tevékenységek segítésére a kormány a kutatás-fejlesztést (K+F) is kiemelten támogatni kívánja, az erre a célra szánt összeg duplája lesz leírható az adóalapból. Magyarán az adófizetők nemcsak a K+F-et finanszírozzák, hanem extra pénzre is számíthatnak a cégek.

A külgazdasági tárca vezetője előadása után újságíróknak is nyilatkozott, ahol egy kérdésre reagálva elmondta: a stratégiai megállapodások nem jogi jellegű együttműködések, hanem a vállalatok hosszú távú hazai tevékenységét hivatottak elősegíteni. – Adódhatnak olyan piaci folyamatok, amelyek egy nagy nemzetközi vállalatot arra kényszerítenek, hogy leépítéseket hajtson végre, de a stratégiai cégek 13 ezer új munkahelyet teremtettek és több mint 1500 milliárd forint új beruházást hoztak ide. – Szijjártó arra nem tért ki, hogy az elmúlt években számos alkalommal jelentős, összesen több ezer főt érintő létszámleépítéseket hajtottak végre olyan stratégiai partnerek, mint a Samsung, a Nokia, a Magyar Telekom vagy a Jabil.

Pongrácz Ferenc, az AmCham elnöke arról beszélt, hogy a most bejelentett kormányzati intézkedések szerepeltek a szervezet által a kormány felé megfogalmazott igények között. Mint kifejtette, cél a versenyképesség növelése, valamint a magasabb hozzáadott értékű beruházások ösztönzése.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 28.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »