Új szintre lépett az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai tevékenysége

Új szintre lépett az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai tevékenysége

Immár Kijevben is van segélyközpont egy finn kapcsolat kihasználásával.

Kijevi humanitárius központ nyitásával lép új szakaszba az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai segélyprogramja – tudta meg az Infostart.

A Finn Church Aid és az Ökumenikus Segélyszervezet vezetői Budapesten együttműködési megállapodást írtak alá arról, hogy Kijevben is irodát nyitnak.

Ismert, az Ökumenikus Segélyszervezetnek Lvivben és Beregszászonn eddig is volt iroda, ez a hálózat bővül most az ukrán fővárosival.

A központ a magyar segélyszervezet munkája mellett helyet ad az egyházi hátterű segélyszervezeteket tömörítő nemzetközi szövetség, az ACT Alliance Ukrajnában szerepet vállaló tagszervezeteinek is.

Hírdetés

A központhoz elsőként a nagy múltú, oktatási területen nemzetközi szinten is vezető szakértelemmel rendelkező finn segélyszervezet, a Finn Church Aid csatlakozik, melynek igazgatója, Jouni Hemberg az elmúlt napokban az Ökumenikus Segélyszervezet és a finn egyházi segélyszervezet közös küldöttségével Ukrajnában járt, Budapestre visszatérve pedig szignálta a megállapodást Lehel Lászlóval, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatójával.

Lehel László közlése szerint mára az Ukrajnát elhagyó menekültek száma lassan eléri a 6 milliót, az országon belül pedig mintegy 8 millió ember keres átmeneti menedéket a háború elől.

Az Ökumenikus Segélyszervezet Magyarország legnagyobb humanitárius segélyprogramjának végrehajtójaként, illetve az ACT Alliance nemzetközi összefogással megvalósuló segélyprogramjának vezetőjeként eddig 225 kárpátaljai, többek között iskolákból, művelődési házakból kialakított menekültszállót támogat, Ukrajna további régióiban pedig lvivi és kijevi humanitárius központján keresztül segít.

Eddig közel 100 ezer emberhez jutott el élelmiszer, higiéniás eszközök, gyógyszer, pszichoszociális tanácsadás, illetve átmeneti szállás formájában nyújtott támogatást a segélyprogram.

Lehel László elmondta: látnak iskolákat, amelyek súlyosan megsérültek, vannak lakóházak, amelyeket rendbe kellene tenni. Azon is gondolkodnak, hogyan lehetne ideiglenesen, esetleg konténerekkel segíteni a felújításon dolgozó családokat.

A második szakasz az újjáépítés és az oktatás felé fordul, de megtartja a szervezet eddigi tevékenységét is, vagyis élelmiszer-segélyt továbbra is visznek a rászorulóknak.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »