Új szakaszt avattak fel a Szent Erzsébet-zarándokúton

Új szakaszt avattak fel a Szent Erzsébet-zarándokúton

A Szent Erzsébet-zarándokút új szakasszal bővült Sárospatak és Tokaj között. A közel ötven kilométeren október 14-15-én rendezett nyitó zarándoklatot a Szent Erzsébet Út Alapítvány.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az út új szakaszának tervezése 2015 tavaszán kezdődött el. Az alapítvány két alkalommal szervezett műhelytalálkozót az érintett települések (Bodrogolaszi, Vámosújfalu, Olaszliszka, Szegi, Szegilong, Bodrogkisfalud, Bodrogkeresztúr, Tarcal és Tokaj) és egyházak képviselőinek, valamint azoknak a munkatársaknak, akik a települések szakaszain a jelzéseket felfestették. A végpont kijelölése nem véletlen: mostantól itt találkozik a Szent Erzsébet Út a Mária Út kelet-nyugati ágával, így szó szerint bekapcsolódik a magyarországi zarándokút-hálózatba.

A zarándoklatra az ország több részéből érkeztek a zarándokok, főleg azok vettek részt, akik már jártak a Sárospatakot Kassával összekötő Szent Erzsébet Úton. A nyitózarándoklaton nem pusztán egy zarándokutat jártak be, hanem találkozhattak minden település polgármesterével, plébánosával, és a fogadásukra összesereglett hívekkel is. A települések képviselői a településtáblánál és a templomnál várták, majd vendégelték meg a zarándokokat. Tokaj-Hegyalja falvainak magára találását tapasztalhatták meg a nyitózarándoklat résztvevői, látva a települések gondozottságát, lakóinak vendégszeretetét. Minden helységben kivétel nélkül azt tapasztalhattuk, hogy a polgármesterek magukénak érzik településeiket, gondozzák és szeretik azt. Még neves borászok is, Samuel Tinon és Szedmák Sándor, a legnagyobb munka közepén, a szüret idején sem sajnálták az idejüket, és megkínálták a zarándokokat az általuk készített nedűből. A résztvevők ellátogattak az elmúlt években megépült zarándokházakhoz Olaszliszkán és Tarcalon, a nyolc és fél méter magas áldó Krisztus-szoborhoz a tarcali Kopasz-hegy nyugati oldalán, megnézték többek közt a szegilongi templomban az 1970-es években Thüringiából hozatott Szent Erzsébet-szobrot is.


A zarándoklatok természetes velejárója az imádság: az út elején a sárospataki plébános áldásával, és a Szent Erzsébet ereklye érintésével indulhattak útra a résztvevők, Tokajban pedig szentmisével zárták zarándoklatukat. Minden településen a helyi plébános fogadta őket, akikkel közösen imádkozhattak.


A Szent Erzsébet Úton zarándoklóknak a Sárospatak és Kassa közötti útszakasz terepviszonyai, nagy szintkülönbségei nem engedik meg a szüntelen végzett imádkozást, inkább szilenciumok tartásával és az erre a célra megjelentetett lelki füzet segítségével lehet a belső utat is járni. Az új szakaszon viszont, ahol főleg sík terepen vezet az út, lehetőség van éneklésre és egyéb imák elvégzésére is. A nyitózarándoklaton részt vevők is így tettek, emellett minden templomban megálltak, elmélkedtek, és a tragikus sorsú pedagógus, Szögi Lajos emlékhelye előtt is imát mondtak.


A zarándoklat, ahogy a Szent Erzsébet Út Alapítvány korábbi útjai is, megosztással zárult.

Forrás és fotó: Feczkó Ágnes/Szent Erzsébet Út Alapítvány

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »