Új szabályok érvényesek a hétvégi budapesti Nemzeti Vágtán

Új szabályok érvényesek a hétvégi budapesti Nemzeti Vágtán

Székelyföldi települések is képviselve lesznek a hétvégén sorra kerülő Nemzeti Vágtán. A budapesti Hősök terén sorra kerülő verseny legjobbja ötmillió forintot nyer.

nemzeti_vagta_MTI_b

A középdöntőkben és a döntőben a korábbiakhoz képest hosszabb távot kell megtenniük a versenyzőknek és a rajt szabályai is változnak az idei Nemzeti Vágtán, amelyet hétvégén rendeznek meg a budapesti Hősök terén – hangzott el az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában. Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség és a versenysorozat elnöke elmondta: az eddigi kettő és fél körös távnál egy körrel hosszabb futamok a kitartóbb, lovasukkal nagyobb összhangban versenyző lovaknak fog kedvezni. A selejtező futamokon marad a megszokott hossz a téren felépített speciális pályán.

Tanulva az eddigi versenyeken tapasztalt vitákból, idén 10 méteres startzónát jelölnek ki, ahol a versenyzőknek már kísérők nélkül kell felsorakozniuk – fűzte hozzá Lázár Vilmos, aki szerint a megnövekedett versenytáv is csökkenti a rajt jelentőségét, így segít kiegyenlíteni az esélyeket. A biztonságot és a látványt növeli, hogy a küzdőteret a nézőtértől elválasztó falrendszert piros-fehér-zöld szivaccsal vonják be. Kitért arra is: a budapesti megmérettetésre 16 – köztük négy határon túli – előfutamon összesen 72 település kvalifikálta magát, azonban egy települést ki kellett zárni a versenyből doppingvétség miatt.
 
Gyergyószárhegy idén kimarad

A szervezők Gyergyószárhegyet zárták ki a versenyből, a Székely Vágtán versenyző Fazakas Géza Gamma nevű lovának doppingtesztje ugyanis pozitív lett. A versenyzőt, illetve lovát két évre, a települést egy évre eltiltották a budapesti rendezvényen való részvételtől. Fazakas Géza augusztus elején érdeklődésünkre elmondta: megdöbbentette a hír, de határozottan cáfolta, hogy szándékosan doppingolták volna a hátast.

Elmondta, hogy a július közepén lezajlott Székely Vágta előtti hónapokban Gamma többször is gyógykezelés alatt állt. Márciusban egy fogát kellett kihúzni, amelyet négyhetes gyógyszeres kezelés követett, majd egy vasdarabba lépett bele a ló, ami után ismét hat hétig tartott a gyógyulása. Az is kétséges volt sokáig, hogy egyáltalán rajthoz tud-e állni a vágtán. A versenyző szerint a korábbi kezeléseken használt antibiotikumokkal kerülhetett a ló szervezetébe valamilyen tiltott anyag.
 
Székely huszárezredes előtt tisztelegnek

Székelyföldi résztvevői lesznek azonban a budapesti versenynek., hiszen a maksai Óriáspince-tetőn júliusban szervezett Székely Vágta első három helyezettje és minden elővágta szervező települése indulhat a lovasversenyen, így négy Kovászna megyei település lesz ott a Nemzeti Vágtán: Lemhény, Réty, Mikóújfalu és Sepsiszentgyörgy. A hagyományoknak megfelelően a Nemzeti Vágtát idén is a hadtörténelem egyik kiemelkedő személyisége emlékének szentelik, ezúttal Kiss Sándor (1809-1849) székely huszárezredes előtt tiszteleg a rendezvény.

Kiss Sándor a határőrvidéki székely huszárezred vezetőjeként Batthyány Lajos miniszterelnök kérésére védte a bácskai magyar és német településeket 1848-ban. Székelyföldre visszatérve a brassói hadosztályt vezényelte, amikor betört 1849 nyarán az Erdély lerohanására küldött orosz V. hadtest. A túlerőben lévő orosz csapatok ellen vereséget szenvedtek, ám a harcban Kiss Sándor a felelős parancsnoki gondolkodásról, önfeláldozásról tett tanúbizonyságot, a legvégsőkig irányítva csapatát – mondta el Kedves Gyula hadtörténész. A hétvégi budapesti futamok győztesének ötmillió forint lesz a jutalma.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »