Új módszerrel gyógyítják a májdaganatot a Semmelweis egyetemen

Új módszerrel gyógyítják a májdaganatot a Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikáján – mondta Bánsághi Zoltán, az intézmény igazgatóhelyettese kedden az M1-en.

Az igazgatóhelyettes elmondta, az eljárás lényege, hogy mikroszkopikus méretű sugárzó szemcséket juttatnak a véráramon keresztül a daganatba, amelyek elpusztítják azt.

Ezt szinte kizárólag a májdaganatoknál, illetve az innen induló áttéteken alkalmazzák, mivel a szerv kettős vérellátása lehetővé teszi, hogy ne károsodjon a kezelés során.

Hírdetés

Elsősorban olyan pácienseken használják a terápiát, akik nem műthetők, és több hagyományos kezelésen átestek már, de ezeknek nem volt eredményük.

Az első és eddig egyetlen beteg, akin az új eljárást alkalmazták, jól van – mondta Bánsághi Zoltán. Az egyetem korábban azt közölte, hogy egy 72 éves férfin végezték el először az úgynevezett radioembolizációs daganatterápiát.

A társadalombiztosítás által egyedi méltányosság alapján finanszírozott beavatkozást a Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikáján a Nukleáris Medicina Központtal közösen, az egyetem Onkológiai Központjával és Sugárvédelmi Szolgálatával közreműködésben, 2018. december elején végezték el. A beteget másnap hazaengedték.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »