Új megbízás az MNB-vel üzletelő körnek

Új megbízás az MNB-vel üzletelő körnek

Ugyanaz a vállalkozói kör nyerte el a jegybank Pallas Athéné Domus Animae Alapítványának műszaki ellenőri megbízását, amely korábban a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) több feltűnően jó üzletet kötött.

A Közbeszerzési Értesítőben megjelentek szerint a budai Csónak utca 1. szám alatt található Ybl-villában zajló munkálatok műszaki ellenőri munkáit a DVM Design Kft. nyerte el 16 millió forintért. A cég annak a DVM Groupnak az érdekeltségei közé tartozik, amely már több nagyon zsíros üzletet kötött a jegybankkal. A cégcsoport vezetői egy szerteágazó céghálót működtetnek. Egy másik érdekeltségük, a DVM Construction Kft. például 2015 őszén megbízást kapott a jegybanktól az Eiffel Palace hetedik emeletén kialakított, 484 négyzetméteres banki exkluzív részlegének kivitelezésére 411 millió forint értékben. De nem ez volt az igazán nagy üzlet számukra, hanem hogy a szintén a cégcsoport érdekeltségébe tartozó Eiffel Pallace Kft.-től vásárolta meg az Eiffel Palace-t az MNB. A fővárosi irodaházért 14 milliárd forintot fizettek.

Furcsaságok és csavarok

Korábban már írtunk arról, hogy több furcsaság is volt az ügylet körül. Nyikos László, a jegybank felügyelőbizottságának egyetlen, ellenzéki párt által delegált tagja lapunknak márciusban elmondta, offshore cég volt az eladó: a vállalkozás egyik tulajdonosa larnakai bejegyzésű, a másikat pedig a Kis-Antillákon alapították. (A bruttó vételár 17 milliárd forint volt, de abból hárommilliárd forintot tett ki az adó.) Az is furcsa, hogy Nyikos László vizsgálatai szerint az irodaház átépítésére olyan cég kapott 28 millió eurós hitelt, amelynek jegyzett tőkéje mindössze ötszázezer forint, ráadásul egyetlen munkavállalót sem foglalkoztat. Érdekes, hogy a hitelező bank ezt nem vizsgálta vagy nem tartotta fontosnak a hitelnyújtásnál, ahogy az offshore hátteret sem. És ami még fontos, az épületet eladó Eiffel Palace Kft. 2014-es pénzügyi beszámolója szerint a Cipruson bejegyzett tulajdonos hárommilliárd forint osztalékot vett ki a cégből. További csavar a céghálóban, hogy az offshore cég tulajdonosa – elmondása szerint – maga az Eiffel Palace Kft. ügyvezetője, aki az adásvételi szerződést az eladó oldaláról aláírta. Húsz százalék fölötti tiszta haszonra tett szert, ami szokatlanul magasnak mondható, ilyen arányú osztalék az üzleti világban nem szokásos.

Többet fizetett érte az MNB

Az ügylettel kapcsolatban az Átlátszó.hu azt is kiderítette, hogy korábban olcsóbban kínálták az Eiffel Palace-t, hiszen egy hirdetés tanúsága szerint 2014 elején még 40 millió euróért hirdette tulajdonosa az Eiffel Palace irodaházat, tehát az épület kínálati ára 5,3 millió euróval kevesebb volt, mint amennyiért aztán a Magyar Nemzeti Bank júliusban megvette. Vagyis másfél milliárd forinttal többet fizetett érte a nemzet bankja, mint amennyiért fél évvel korábban kínálták. Az adásvételi szerződést Trócsányi László igazságügyi miniszter ügyvédi irodája készítette.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 08.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »