Új lakóját várja a remetelak

A saalfeldeni önkormányzat és a plébánia nem mindennapi álláshirdetést tett közzé, mely szerint egy remetét keresnek, aki áprilistól beköltözne a kőből épített, több mint 350 éves Szent-György remetelakba, ami tavaly ősz óta lakatlan – adta hírül Salzburg.orf.at.

A hirdetés szerint nincs klasszikus munkaköri leírás, a Salzburg tartományban fekvő település önkormányzata és a plébánia annyit várnak el, hogy az állást betöltő személy keresztény kötődésű legyen, és ha erre igény van, beszélgessen el az oda ellátogató zarándokokkal. A nyári időszakban ugyanis sokan keresik fel a helyet, hogy imádkozzanak, vagy beszélgessenek a problémáikról.

Elmélkedés a friss levegőn

A több mint 350 éves saalfeldeni remeteség előző lakója, egy bécsi plébános egyébként egy évig lakott a sziklafalba épült lakban, azért keresnek új lakót, mert ő visszatért a fővárosba. Előtte 12 éven át egy bencés szerzetes töltötte be az „állást”. Ő, ha az időjárás kedvező volt egy padon üldögélt és elmélkedett.

A saalfeldeni remetelak 2014 szeptemberében ünnepelte fennállásának 350. évfordulóját. Hajdan egy természetes sziklabarlangot alakítottak kápolnává, ahol az állatok védőszentjét, Szent Györgyöt tisztelik.

Le kell mondani a kényelemről

Az álláshirdetésben azt is kiemelték, hogy aki vállalja a „feladatot”, annak le kell mondani a modern kori kényelemről, ugyanis nincs vezetékes víz és áram sem. Viszont hangsúlyozták, hogy bőven van idő egy kis befelé fordulásra. Felhívták a figyelmet arra is, hogy aki a televíziót és a számítógépet sem tudja nélkülözni, az végképp nem alkalmas a feladatra.

Aki azonban úgy érzi, ez a neki való állás, az március 15-ig írásban adhatja be jelentkezését, melyben azt is meg kell indokolni, miért szeretne a remetelakban élni.

Népszerű állás

A téli szállásról a remetének magának kell gondoskodnia, mivel a magas hegyoldalban lévő remetelak olyankor nem lakható.

Egykor a remete tisztsége még olyan keresett volt, hogy például 1970-ben a vesztes pályázó többször rálőtt a remetelak új lakójára. Hét lövés érte a bejárati ajtót, és bár az új remete, Karl Kurz stájer kereskedő nem sebesült meg, annyira megijedt, hogy visszatért szülőföldjére.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »