Új kvótajavaslat készül: több szolidaritás, magasabb felső határ, több migráns jut Szlovákiának is

Új kvótajavaslat készül: több szolidaritás, magasabb felső határ, több migráns jut Szlovákiának is

Új migránskvóta javaslat készül, ezúttal a soros uniós elnökséget ellátó Bulgária egyik munkacsoportjában, amely a dublini menekültügyi reformot egyengetné – írja a Bruxinfo.hu.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a tavaly ősszel lezáruló és „sikerként” elkönyvelt migránskvóta-rendszer folytatására új projektbe kezdtek, amit ma a dublini rendszer reformjaként emlegetnek. Ez annyiban más a korábbitól, hogy sem idő-, sem mennyiség korlátot nem tartalmazna. Az első kvótarendszer két évre és 160 ezer migránsra szólt. A dublini reformnál ilyen határokat nem szabnának meg.

A bolgárok műhelyében készülő kvótarendszerben lenne mennyiségi küszöb, de magasabb, mint a 2015/2017-esnél.

Ezer helyett tízezret

Az elv is nagyon hasonló: minden tagállam esetében megállapítanának egy „tűréshatárt” a migrációs nyomás kapcsán. Ennek átlépésekor beindul egy „szolidaritási mechanizmus”, és a migránsokat elosztanák a tagállamok között három fő tényező figyelembevételével: az előző évi GDP nagysága, az előző évben benyújtott menedékkérelmek száma és a népesség nagysága alapján.

A Bruxinfo magyar becslésekre hivatkozva azt írja, hogy Magyarországnak 10518 menekültet kellene befogadnia a „vészhelyzeti mechanizmus” keretében. Ez alapján Szlovákia kvótája nagyjából 7330 betelepítendő menekültet jelentene.

A javaslat szerint, ha az adott országra megállapított „tűréshatárt” a beáramló migránsok száma átlépi, akkor a többi állam önkéntes alapon anyagi, technikai jellegű segítséggel illetve szakemberek kiküldésével önkéntes alapon támogatná.

Amennyiben ezt a határt 160 százalékban lépi túl a migránsok száma, vagy az embertömeg mennyisége eléri a népesség 0,1 százalékát, akkor az Európai Tanács minősített többséggel aktiválná a vészhelyzeti mechanizmust (ugyanezen minősített többségi gyakorlat miatt perelte be Magyarország és Szlovákia az EU-t). Ez esetben elindulna a migránsok elosztása, amelynek összesített felső határa 200 ezer fő lenne.

Ha a beáramló migránsok száma 180 százalékkal lépné túl a meghatározott határt, akkor automatikusan (vagyis szavazás és egyéb döntéshozás kihagyásával) indulna el a mechanizmus.

Pénzért csak egy részük kiváltható

Újítás az is, hogy a befogadandó menekültek 25 százaléka kiváltható lenne pénzzel. A javaslat jelenlegi állása szerint 30 ezer euró/főnyi összegért. Az Európai Bizottság eredeti javaslata korábban 250 ezer euróról szólt fejenként.

Ha hivatalosan is bejelentenék ezt a megoldást, aligha nyerné el a Visegrádi Országok tetszését. Még a rendszerint a témában kissé szélkakasként viselkedő Szlovákia sem szimpatizálna vele, lévén, hogy Robert Fico kormányfő túl sokszor jelentette ki, hogy a kvótarendszer halott téma.

Miért halad lassabban a közös határvédelem?

Minden jel szerint igyekezet még mindig van a kötelező betelepítési kvóták újbóli bevezetésére. A közös határvédelem területe azonban Nyugat-Európában is kevesebb döntéshozót mozgat meg. Beszélnek róla, ám a jelek szerint az őket közvetlenül érintő migráció minél gyorsabbi „továbbterhelése” pillanatnyilag közelebbi megoldásnak tűnik számukra.

Érdekes azonban, hogy olyan javaslat még nem látott napvilágot, amely a migránsok kvóta szerinti befogadásának automatikus, szolidáris mechanizmusánál figyelembe vette volna azt, hogy az adott ország mennyire teljesítette határvédelmi kötelezettségeit. Hiányosságokra ugyanis bőven voltak és vannak példák.

Körkép.sk

Nyitókép: VOXEurope.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »