Új kutatóintézet alakult a Miskolci Egyetemen

Új kutatóintézet alakult a Miskolci Egyetemen

A Miskolci Egyetem új kutatóintézetet alapított, melynek portfóliójában a piaci igényeket kiszolgáló dedikált elektronikai és informatikai kutatások és innovatív megoldások kifejlesztései állnak – közölte az egyetem.

A 8 fős főállású kutatói csapat jelentős hozzáadott értéket képes előállítani a smart és IOT technológiák, érzékelő- és mérőrendszerek, szabályzó elektronikák, vezetékes és vezeték nélküli kommunikáció fejlesztése tekintetében. Az Elektronikai és Informatikai Kutatóintézet által létrejövő magyar szellemi termékek újdonságtartalmai országos, sőt nemzetközi szinten is kiemelkedőnek ígérkeznek – olvasható az egyetem közleményében.

A tájékoztatás szerint

az elektronikai és informatikai kutatási kapacitások iránt óriási az iparági igény, és a prognózisok további dinamikusan növekedést jeleznek,

így egy új kutatóintézet létrehozása mindenképp indokolttá vált a hazai felsőoktatási térben. A Miskolci Egyetem vezetése – érzékelve a piaci igényeket – megalapította Kelet-Magyarország első dedikált elektronikai és informatikai kutatóintézetét.

Az Elektronikai és Informatikai Kutatóintézet 8 főállású kutatóból álló csapatát Váradiné Dr. Szarka Angéla vezeti, akinek jelentős szakmai és tudományos tapasztalata van smart és IOT technológiák, illetve alkalmazott kutatások terén.

– idézi a közlemény Dr. Deák Csabát, a Miskolci Egyetem kancellárját. Hozzátette: egyértelmű célja a kutatóintézet alapításának, hogy ide vonzzon még több olyan tehetséges fiatal kutatót, akik képesek nemzetközi összehasonlításban is versenyképes és jelentős hozzáadott értéket képviselő megoldásokat kifejleszteni.

Az intézethez folyamatosan érkeznek be a kutatási igények. Váradiné Dr. Szarka Angéla intézetigazgató elmondta, hogy az első kutatási megbízásukat a CERN-nek végzik. „Azt gondolom, ez önmagában is óriási tudományos elismerés és referencia is egyben. Elsődleges cél a hazai piaci igények kiszolgálása, illetve a közreműködésünkkel létrejövő kutatási eredmények tudástranszfereken keresztüli külpiacra juttatása. Hosszú távú céljaink közt szerepel létrehozni egy olyan elektronikai és informatikai platformot, ahol nemzetközi összehasonlításban is versenyképes tudás és kutatási eredmények születhetnek, melyek révén fokozható a Miskolci Egyetem nemzetközi elismertsége és jelenléte” – tette hozzá.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »