Új kotrógép segíti az árvízi védekezést Komáromban

Új kotrógép segíti az árvízi védekezést Komáromban

Háromszázezer euró értékű kotrógépet kapott a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat komáromi részlege.

Dúcz József, a vállalat pozsonyi igazgatója az ár- és belvízvédelem egyik alapeszközének nevezte a gépet. Az átadón részt vett Bastrnák Tibor (Híd) parlamenti képviselő, aki örömmel nyugtázta, hogy az ország keleti régiói után végre ebbe a térségbe is egyre több árvízvédelmi beruházás, fejlesztés érkezik.

Hírdetés

„Ez a korszerű kotrógép egyrészt az árvízvédelemben, másrészt az árvíz- és belvízkárok megelőzésben nyújt nagy segítséget – ecsetelte Fekete György, a komáromi részleg igazgatója. – Nagy előnye a mozgékonyság, nehéz terepen is könnyen meg tudja közelíteni a helyszínt, kabinja, és ezzel a kotrókar 360 fokban elfordítható. Főleg a kanálisok, csőátereszek tisztítására szolgál, a hordalék, uszadék eltávolítására. Ezek az akadályok általában folyamatosan rakódnak le a kanálisok medrében, időről időre el kell távolítani őket. Hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék következtében azonban, amilyen tavaly nyáron Madar és Szentpéter térségében esett, nagyon gyorsan felhalmozódok a hordalék, a szemét, például a hidak lábánál, és olyankor gyors beavatkozásra van szükség, hogy utat nyissunk a víznek.” Fekete Györgytől megtudtuk, a napokban is zajlottak belvízvédelmi intézkedések a térségben: a Duna és a Vág magas vízállása miatt a kanálisokból nem tudott lefolyni a víz a folyókba, ezért szükség volt a víz átszivattyúzására, nehogy belvíz alá kerüljenek a termőföldek.
 

Dúcz József emlékeztetett rá, hogy tavaly két traktort kapott a vállalat komáromi részlege, és a közeljövőben újabb munkagépekkel szeretnénk fejleszteni a gépparkot. Az árvízvédelmi tevékenységek közül kiemelte azt a tavaly év végén kezdődött, mintegy 3 millió euró értékű beruházást, amely során Komáromban a Duna mentén mintegy 600 méteres szakaszon megerősítik és megemelik az árvízvédelmi falat, második fázisban a Duna és a Vág összefolyásánál folytatódnak a munkálatok, harmadik fázisként pedig az Erzsébet-szigeten készítik el a talajvíz és belvíz elleni védekezéshez szükséges hatástanulmányokat.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »