Új kötet Erdély izgalmas múltjáról

Új kötet Erdély izgalmas múltjáról

Erdély történelme olyan izgalmas, mint egy lenyűgöző kalandregény: sorsát háborúk és összeesküvések, forradalmak és karizmatikus személyiségek alakították – olvasható az Erdély – 1000 év öröksége című, frissen megjelent kötetnek az ajánlójában. A könyv a budapesti Magyar Nemzeti Levéltár, a Libri Kiadó és az erdélyi Iskola Alapítvány együttműködésének köszönhetően látott napvilágot.
Megjelent az Erdély – 1000 év öröksége című kötet a budapesti Magyar Nemzeti Levéltár, a Libri Kiadó és az erdélyi Iskola Alapítvány gondozásában. Az Erdély történetét bemutató, gazdagon illusztrált könyv képanyagának jelentős részét a levéltár gyűjteményében őrzött dokumentumok adják – olvasható a Magyar Nemzeti Levéltár honlapján.

A kötetet Kovács Zsuzsanna, Mikó Zsuzsanna és Szabó Csaba szerkesztette, az öt fejezet a honfoglalás korától egészen 1918. december elsejéig tekinti át Erdély történetét. Nemcsak a helyi politikai eseményekről és folyamatokról, hanem a társadalmi és gazdasági változásokról is részletes írások szólnak. Az egyes témák további érdekességeit keretes írások egészítik ki. A korszakokat áttekintő fejezeteket szakértő történész-levéltárosok: Kurecskó Mihály, H. Németh István, Kulcsár Krisztina, Németh György és Fiziker Róbert jegyzik.

Az alapos kutatómunka eredményeként megjelenő kötet tudományos igényességgel mutatja be Erdély történetét, amelynek sajátos volta sok érdekességgel szolgálhat az olvasók számára.

Hírdetés

A gazdagon illusztrált könyv további különlegessége, hogy a képanyag döntő többsége a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának állományából származik. Ezek között vannak olyan irat- és tárgyfotók is, amelyek korábban még nem voltak publikálva. A kötetet emellett színesítik olyan közgyűjtemények írásos és tárgyi emlékei, mint az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Múzeum, vagy a bécsi Österreichisches Staatsarchiv.

A könyv egyedülálló összefogás eredményeként jelent meg. Az erdélyi Iskola Alapítvány kereste fel a kötet ötletével a Magyar Nemzeti Levéltárat, hogy az említett iratanyag bemutatásra kerüljön, majd a Libri Kiadó is az ötlet mellé állt.

A kötet megvásárolható Magyarországon a Libri üzleteiben, valamint megrendelhető a Bookline.ro oldalon is.

„Erdély mindannyiunk szívében különleges helyet foglal el. E vidék nemcsak természeti kincsekben gazdag, de a történelme is olyan izgalmas, mint egy lenyűgöző kalandregény: sorsát háborúk és összeesküvések, forradalmak és karizmatikus személyiségek alakították. Az Erdély – 1000 év öröksége egészen páratlan kötet: a gondos kutatómunka eredményeként született fejezeteket olvasva feltárul előttünk Erdély sokszínű krónikája, illusztrációkként pedig a Magyar Nemzeti Levéltár és más gyűjtemények legféltettebb kincseinek részletgazdag fotóiban gyönyörködhetünk” – olvasható a kötet ajánlójában.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »