Új kiírás, régi esélyesek a hétvégén rajtoló férfi vízilabda-bajnokságban

Új kiírás, régi esélyesek a hétvégén rajtoló férfi vízilabda-bajnokságban

Új rendszerben szervezik idén a férfi vízilabda-bajnokságot. Az első selejtezőtorna most hétvégén, Brassóban lesz, de az első Nagyváradi VSK–Steaua rangadóra a második körig várni kell.
Új versenykiírás szerint rajtol hétvégén a hazai élvonalbeli férfi vízilabda-bajnokság 2019–2020-as szezonja. Az elmúlt pontvadászatoktól eltérően idén nem körmérkőzéses alapszakasszal kezdenek, hanem lesz két selejtező torna, amely során a mezőny minden tagja megmérkőzik egymással, hogy az így kialakult erősorrend alapján az első négy helyezett és az öt-nyolcadik helyezett csapatok a hagyományos rendszerben, oda-visszavágós körmérkőzéseket vívjanak november elseje és április ötödike között. Ezt lezáróan a harmadik helyezett a hatodikkal, a negyedik pedig az ötödik helyezettel játszik negyeddöntőt, hogy végül az elődöntők és a finálé során döntsenek a bajnoki cím sorsáról.

A címvédő Steaua és az ezüstérmes Nagyváradi VSK továbbra is főesélyesnek számít a mezőnyben,

Hírdetés

ahol még a Dinamo, az Arad, a Kolozsvári Poli, a Rapid, továbbá a Sportul Studențesc és a Brassói Corona csapatai szerepelnek majd. Utóbbi két klub együttműködését nem folytatták, ezért külön-külön együttessel neveztek az idei szezonra. A tavalyi évtől eltérően nem szerepel majd a Marosvásárhelyi VSK, de az egykoron országos bajnok, az elmúlt években a VSK „utánpótlás-nevelőjeként” működő Nagyváradi Crișul sem nevezett. Ennek fő oka az pénzügyi keret hiánya, mivel a sportminisztériumhoz tartozó egyesület hiába kért 327 ezer lejes keretet, mindössze 20 ezer lejt kapott. Ez még a fizetésekre sem lett volna elegendő, és miután az elmúlt szezonban amúgy sem tudtak mérkőzést nyerni, egyelőre csak az utánpótlás-nevelésre összpontosítanak. A marosvásárhelyiek hiánya az önkormányzat által egy évvel ezelőtt életre hívott egyesület hiányos költségvetésének ismeretében már nem jelent meglepetést, emlékezetes, hogy korábban már más szakosztályaikat is visszaléptették a felnőtt élvonalbeli bajnokságokból.

A péntektől vasárnapig tartó első torna Brassóban lesz, majd 27-én Focșani lesz a házigazda.

Most hétvégén még nem lesz VSK–Steaua rangadó, a váradiak a Dinamóval, a Polival, a házigazda Brassóval és az Araddal találkoznak. A Steaua a Rapid ellen kezd, majd az Arad, a Sportul és a Brassó lesz az ellenfele.

A Steaua, mint ismeretes, nem jutott tovább a Bajnokok Ligája-selejtezőkből, a váradiakkal ellentétben pedig még azelőtt kiesett, hogy az Eurokupában folytathatta volna. A Körös-partiak ugyanakkor készülnek a spanyol Mataro elleni párharcukra is a nemzetközi porondon, és miután erősebbnek érzik magukat a tavalyi idénynél, ezért az országos bajnokságban is „visszavennék” az aranyérmet a fővárosiaktól. A kieséses rendszerben különben a negyeddöntőket az egyik fél második győzelméig játsszák, az elődöntők és a döntő pedig az egyik fél harmadik sikeréig fognak tartani.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »