Új képviselőt küldött az Országgyűlésbe a Jobbik és az LMP is

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén arról döntött, Hadházy Ákosnak (LMP) és Pintér Tamásnak (Jobbik) adja ki a két megüresedett országgyűlési képviselői mandátumot.

Az LMP-s politikus Schiffer András, míg a jobbikos politikus Novák Előd megüresedett helyét foglalhatja el a parlamentben. Mindkét ellenzéki képviselő korábban lemondott a 2014. tavaszi választáson pártlistán szerzett mandátumáról.

Schiffer András május 31-én jelentette be, hogy képviselői mandátumáról augusztus 31-ével lemond. Az LMP tisztújító kongresszusa július 16-án úgy döntött, hogy a párt országos listájának 40. helyén szereplő Hadházy Ákos válthatja a parlamentben Schiffer Andrást; a párt vezetése ennek megfelelően kérte a mandátum kiadását az NVB-től Novák Elődöt pártja elnöksége szólította fel június 8-án listás mandátuma visszaadására, aminek a politikus eleget tett. A párt vezetése úgy döntött, a listán 82. helyen szereplő Pintér Tamásnak, a párt dunaújvárosi elnökének kéri kiadni a mandátumot.

Az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény szerint ha az országos listán mandátumhoz jutott képviselő lemond mandátumáról, akkor azt a listán szereplő jelöltek közül a párt által megnevezett (ennek hiányában a listán soron következő) jelölt szerzi meg.

Az NVB határozatáról – annak jogerőre emelkedése után – a Nemzeti Választási Iroda elnöke tájékoztatja az Országgyűlés hivatalát; a két új képviselő ezt követően tehet majd esküt az parlamentben.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »