Új jogköröket kaphatnak a városi rendőrök, civilben is járőrözhetnének

Új jogköröket kaphatnak a városi rendőrök, civilben is járőrözhetnének

Egy készülő törvénymódosításnak köszönhetően új jogköröket kaphatnak a városi és községi rendőrök, például civil ruhában is teljesíthetnének szolgálatot és statikus sebességmérő radart is használhatnának. Erről Ján Andrejko, a Városi Rendőrparancsnokok Szövetségének elnöke és Miroslav Antal, a pozsonyi városi rendőrség parancsnoka tájékoztatott.

További tervezett változás, hogy nemcsak bűncselekmény elkövetésének gyanúja esetén, hanem vétség elkövetésénél is őrizetbe vehetnék az elkövetőt, indokolt esetben pedig akkor is intézkedhetnének, ha nincsenek szolgálatban.

Hírdetés

A városi rendőrparancsnok döntése nyomán egyes intézkedéseket nem egyenruhában, hanem civil öltözetben is végezhetnének. Így könnyebben leleplezhető például az illegális szemétlerakás, a fiatalkorúak alkohollal való kiszolgálása, vagy a kutyatulajdonosok ellenőrzése, például a játszótereken – magyarázta Andrejko.

A községi és városi rendőrségről szóló törvény módosításán a belügyminisztérium munkacsoportja dolgozik, közösen az országos rendőr-főkapitányság, valamint a megyeszékhelyek, a Szlovákiai Városok és Falvak Uniója és a Legfőbb Ügyészség képviselőivel.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »