Új immunterápia segítheti a rák elleni küzdelmet

Gyökeres változást hozhat az előrehaladott stádiumú fej- és nyakrákos páciensek kezelésében egy antitest, amely a daganat elleni harcra készteti az immunrendszert – derült ki egy új vizsgálatból, amely szerint a nivolumab nagyobb mértékben javítja a páciensek túlélését, mint a standard kemoterápia.

Az előrehaladott stádiumú fej- és nyakrákos betegek túlélési esélyei nagyon alacsonyak. A New England Journal of Medicine című folyóiratban közölt tanulmány több mint 350 páciens bevonásával készült. Az eredmények szerint a nivolumabbal kezelt betegek 36 százaléka, a kemoterápiával kezeltek 17 százaléka volt még életben egy évvel a kezelés megkezdése után – írta a BBC News.

Az Európai Rákkongresszuson ismertetett eredmények szerint továbbá az immunterápiával kezelt páciensek kevesebb mellékhatásról számoltak be.

A jobb túlélési arány még szembetűnőbb volt azon daganatos pácienseknél, akiknél humán papillomavírus (HPV) jelenlétét mutatták ki.

A nivolumabbal átlagosan 9,1 hónappal, a kemoterápiával 4,4 hónappal sikerült meghosszabbítani ezen páciensek életét.

Az előrehaladott stádiumú vagy a kezelésre nem reagáló daganattal küzdő betegeknél általában kevesebb mint hat hónap a várható túlélés.

A brit Rákkutató Intézetben dolgozó Kevin Harrington, a vizsgálat vezetője szerint a nivolumab “gyökeres változást” hozhat az előrehaladott stádiumú fej- és nyakrákos páciensek kezelésében.

Egy másik tanulmány 94, előrehaladott stádiumú veserákos páciens bevonásával készült. Az eredmények szerint a nivolumab és az ipilimumab együttes alkalmazása jelentősen csökkentette a tumor méretét a betegek 40 százalékánál, és minden tizedik páciens szervezetéből teljesen eltűnt a rák.

A standard kemoterápia a páciensek 5 százalékánál eredményezett tumorcsökkenést. Nagy-Britanniában évente nagyjából 12 ezer embernél diagnosztizálnak veserákot, amely átlagosan 12 ember halálát okozza naponta. A gyógyszer-engedélyező hatóságok egyelőre csak a bőrrákos esetek kezelésében hagyták jóvá a nivolumab alkalmazását.

Az ember immunrendszere képes felvenni a harcot a rák különböző fajtáival. Bizonyos daganattípusok azonban megtalálják a módját annak, hogy kivédjék a szervezet immunválaszát. A “programozott halál 1”, azaz a PD-1 elnevezésű fehérje megakadályozza, hogy az immunrendszer azonosítsa és megtámadja a rákos sejteket.

A szakemberek ezért olyan antitestek kifejlesztésébe kezdtek – ilyen a nivolumab is -, amelyek a T-sejtek felszínén keeltkező PD-1 receptor blokkolásával késztetik az immunrendszert a daganat elleni harcra.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Donor immunsejteket vetne be a rák ellen egy kutatócsoportDöbbenetes felfedezés: segítheti a rák kiújulását a kemoterápiaMegdőlhetett egy hiedelem a rákrólRovatok: TudományTelepülés: VilágCímkék: tudomány, orvostudomány, kutatás, rák, daganat, terápiaForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »