Új hullámhosszon az Est Media

Új hullámhosszon az Est Media

Egy hét alatt másfélszeresére nőtt az Est Media árfolyama, a ma még üres tőzsdei társaság papírjait veszik, mint a cukrot. A háttérben egy lehetséges tulajdonosi átrendeződés állhat.

Érdekes hírek érkeztek az Est Media Nyrt. nagytulajdonosa, a 14,9 százalékot birtokló Park Teniszklub Zrt. háza tájáról. A társaság tulajdonában lévő Dynamopest Kft. vezetésében ugyanis változás történt: az elektronikus cégkivonat tanúsága szerint az ügyvezetést szeptember 7-től Bakai Mátyás vette át Kellner Gabriellától. Bakai annak a Radio Factory Kft.-nek a tulajdonosa, amely az egyetlen országos lefedettségű kereskedelmi adó, a Retro Rádió műsorait is készíti.

Kellner Gabriella pedig az Est Media egyetlen munkatársának, Balázs Csabának a felesége, ugyanakkor a médiában és ezek határterületein befektető Park Teniszklub Zrt. vagyonkezelő vezérigazgatói teendőit is ő látja el.

A zrt. kapcsolattartójaként is dolgozó Balázs Csaba még június közepén jelentette be, hogy a százszázalékos tulajdonában álló GlobTerm Kft. és Dynamopest Kft. jelentős, mintegy 22,2 millió forintnyi követelést vásárolt meg az Est Media hitelezőitől. A megvásárolt követelésekből az Est Media részvényeket keletkeztetett, amelyek a GlobTerm Kft. és a Dynamopest Kft. tulajdonába kerültek, így a cégeket tulajdonló Park Teniszklub Zrt. rendelkezik velük. A 302 millió forint jegyzett tőkéjű Park Teniszklub a követelésvásárlás révén szerzett 14,9 százalékos részesedéssel vált az Est Media legnagyobb részvényesévé. A papírok 85,1 százaléka közkézhányad.

Az Est Media csődegyezségének végrehajtása során a korábbi kötelezettségállomány eltűnt, a saját tőke pozitívba fordult. A társaság célja, hogy tartalommal töltse meg a ma még gyakorlatilag üres tőzsdei céget, amelynek most legnagyobb értéke a tőzsdeképes infrastruktúra és a háromezer kisbefektető, no meg a kiemelkedően magas közkézhányad. Korábban csak találgatások voltak arról, milyen irányban folytat tárgyalásokat az Est Media.

Hírdetés

A nagytulajdonos leánycégénél zajló változások ehhez szolgálhatnak adalékul.

A Világgazdaság információi szerint a tárgyalások eredményéről jövő héten várható bejelentés.
Az Est Media október 11-én rendkívüli közgyűlést is tart, amelyen új könyvvizsgálót választanak. A váltás indoka, hogy a felügyeleti jogkört ellátó Magyar Nemzeti Bank jelezte, hogy sem a társaság április 26-i közgyűlésén újraválasztott Moore Stephens Hezicomp Kft.-nek, sem az Est Media ügyeivel megbízott Herczeg Zoltán könyvvizsgálónak nincs kibocsátói minősítése, noha az ennek megszerzésére vonatkozó kérelmet a cég júniusban már benyújtotta.

Enélkül tudniillik tőzsdevállalat auditálását nem végezhetik.

Az Est Media kurzusa a napokban alaposan meglódult, amint felcsillant a cég révbe érésének esélye. A részvény egy héttel ezelőtt még 87 forinton állt, az árfolyam azóta lendületesen tör felfelé. Tegnap a BÉT negyedik legnagyobb forgalmát bonyolította le, s az előző napi 143 millió forint után 317 millióért kötöttek rá üzletet.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »