Új helységnévtáblát kap Magyarlóna, de a magyar előnév lemarad róla

Új helységnévtáblát kap Magyarlóna, de a magyar előnév lemarad róla

Lecseréli a szászfenesi polgármesteri hivatal a kétnyelvű helységnévtáblát Magyarlónán, és az új feliraton Szászlóna helyett Lónaként tüntetik fel a Kolozs megyei település nevét – tájékoztatta a Krónikát Albert Zoltán önkormányzati képviselő.
Mint arról lapunkban beszámoltunk, két hónappal ezelőtt Lónáról Szászlónára cserélték le a magyar feliratot a Kolozs megyei település helységnévtábláján, holott a köztudatban Magyarlónaként ismert a falu, és sokáig hivatalosan is ez volt a neve.

A településnév-keresztelőre azután került sor, hogy két hónappal ezelőtt felújították a faluba vezető megyei útszakaszt, és a munkálatok alatt levették a táblát, ám az aszfaltozás befejezése után csak románul került fel a település neve.

Hírdetés

Albert Zoltán, a községközpont Szászfenes képviselő-testületének RMDSZ-es tanácsosa számon kérte a magyar felirat eltűnését Horia Șulea polgármesteren, akitől azt a választ kapta, hogy megrendelték, és amint elkészül, kihelyezik az új helységnévtáblát. Ez meg is történt, ám az eddigi Lóna felirat helyett Szászlóna került a pannóra.

Albert ismét a polgármesterhez fordult, aki a szászfenesi tanács csütörtöki ülésén megerősítette, hogy lecserélik a Szászlóna feliratú kétnyelvű helységnévtáblát, és ezentúl Lónát tüntetik fel ismét. „Hogy ez pontosan mikor történik meg, arra nem kaptam választ. Mint ahogy arra sem, hogy ki áll a Szászlóna felirat megjelenése mögött, a polgármester ugyanis nem vállalja érte a felelősséget” – nyilatkozta pénteken a Krónikának Albert Zoltán tanácsos, sajnálatának adva hangot amiatt, hogy a helységnévtáblára nem a mindenki által ismert és használt Magyarlóna elnevezés kerülhet fel. Az önkormányzati képviselő ugyanakkor elmondta, Csoma Botond parlamenti képviselővel, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnökével egyeztetett annak kezdeményezéséről, hogy a település hivatalos magyar elnevezését módosítsák Magyarlónára a közigazgatási névjegyzékben.

Magyarlónát legelőször, egy 1298-as oklevél alapján Lounaként emlegetik, majd a 19. század végéig Szászlónaként írták, azóta azonban Magyarlóna néven vonult be a köztudatba, a helybeliek közül így nevezi mindenki, és senki sem használja a Szászlóna változatot. A 2001-ben hatályba lépett 215-ös számú helyi közigazgatási törvény előírásai alapján Magyarlónaként került fel a település elnevezése a helységnévtáblára, ez ellen azonban a román lakosság hevesen tiltakozott, ezt követően került fel a Lóna formula. Ennek megfelelően módosították 2002-ben a közigazgatási törvény végrehajtási utasításait, így a hivatalos névjegyzékben is Lónára cserélték a kincses város közeli település magyar elnevezését.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »