Új gépekre már nem futja a légimentőknek

Új gépekre már nem futja a légimentőknek

Adományokból próbálnak életmentő eszközöket beszerezni a légimentők. Levelükben azt írják: az állami támogatás csak a napi működésre elegendő, a törvényben előírt minimumfeltételeken túli gépek beszerzésére már nem futja. Pedig például az a korszerű újjáélesztést segítő berendezés, amelyre most gyűjtenek, akár teljesen ki tudja váltani egy orvos munkáját, a gyorsaság pedig sokszor életet is menthet.

„Van a fedélzeten egy monitor-defibrillator kombó, két darab perfursor, egy lélegeztetőgép, a hátsó csomagtartóba egy mechanikus komprimáló eszköz” – utóbbi berendezés nem alapeszköz egy mentőhelikopteren. A gép mellkaskompressziót, vagyis az újjáélesztés egyik legfontosabb fázisát végzi. Az automatizálással kiváltható a háromfős személyzet egyik tagja, vagyis a mentés is gyorsabbá válik. A budaörsi bázis is csak pár hónapja tudott beszerezni egyet, adományokból. A légimentők ilyen, névre szólóan kiállított csekkeken kértek adományokat Pest megyében. Mellékelt levelükben írták: az állami költségvetés csak a napi működésre elegendő, új gépek beszerzésére nem.

„A légimentés ma Magyarországon minden olyan felszereléssel rendelkezik, ami a mentési rendeletben elő van írva. A finanszírozásból oktatásra, képzésre, az eszközöknek a fenntartására, illetőleg magára a mentésre – tehát a gépekre, üzemanyagra – van költségvetésünk. Ugye ezeket az eszközöket próbáljuk egy százalékokból, illetőleg adományokból beszerezni, amik nem feltétlenül előírások, de megkönnyítik a munkánkat, és segítenek abban, hogy még jobb és még magasabb színvonalú legyen az ellátás” – árulta el Gorove László, a Légimentő Kft. ügyvezetője.

Az ellátás az egészségügyi államtitkár szerint is megfelelő színvonalú. „Minden egyes helikopternek egyébként van életmentő készüléke. Azt el tudom képzelni, hogy sokan, ahogy egyébként máshol is történik az országban, gyűjtéseket szerveznek azért, hogy az ellátást javíthassák…” – vélekedett Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár.

A gép mintegy 5 millió forintba kerül. A hét magyarországi légimentő bázis közül azonban Budaörs mellett csak Miskolcon van ilyen. Balatonfüreden pedig a balatoni vízimentőktől kapják kölcsön a téli időszakra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »