Új felirat kerül a madéfalvi községházára

Új felirat kerül a madéfalvi községházára

Noha az elveszített per után egy ideje levették a magyar nyelvű feliratot a madéfalvi községházáról, ezt nemsokára újjal helyettesítik: többnyelvű feliratozás készül, de a Dan Tanasă által vitatott megnevezés, a községháza nem fog hiányozni.

madefalva kozseghaza vn 005_b

Mint ismeretes, immár néhány hete annak, hogy nincs a madéfalvi polgármesteri hivatal épületének homlokzatán a községháza felirat, amelynek eltávolításáért tavaly indított pert a Dan Tanasă vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC). Ez alatt az idő alatt viszont más megoldásban is gondolkodtak a Hargita megyei település elöljárói, és mint megtudtuk, napok múlva ismét lesz felirat.

Noha Szentes Csaba, a község polgármestere kérdésünkre nem akart részleteket közölni, annyit elárult, hogy napok kérdése az új felirat kihelyezése az épületre, amelynek érdekében a szükséges engedélyeket is beszerezték. „Mindenképpen ki lesz írva magyarul is, hogy községháza, és nemcsak magyarul” – mondta Szentes, igazolva azt a feltételezést, hogy többnyelvű felirat készül, amelynek kihelyezése érdekében az utolsó egyeztetéseknél tartanak.

Az ADEC tavaly azért indított pert az önkormányzat és a polgármester ellen a felirat eltávolításáért, mert írásban küldött felszólításuk nyomán ezt nem tették meg. Keresetükben arra hivatkoztak, hogy a községháza megnevezésnek nincs román nyelvű megfelelője, ezt Magyarországról vették át, és törvénytelenül használják. A madéfalviak védekezésük indoklásaként a Tanasă részéről is érvként felhozott, a román nyelvből hiányzó megnevezést igyekeztek felhasználni, kifejtve, hogy a községháza egy épület megnevezése, nem egy intézményé, amely az épületben működik, és amelynek neve a törvény előírásainak megfelelően van kiírva.

A perben első fokon az egyesület javára ítélt a Hargita megyei törvényszék, a madéfalvi fellebbezést idén januárban utasította el a marosvásárhelyi ítélőtábla. Csíkkozmáson tavaly távolították el a községháza feliratot egy törvényszéki döntés nyomán, hasonló pereket indított az említett egyesület Csíkcsicsó, Csíkdánfalva, Csíkrákos és Csíkszentdomokos polgármesterei és önkormányzatai ellen is – ezekben még nincs ítélet.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »